Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Jättebiblioteket som alla hyllar

Publicerad: 14 Augusti 2019, 02:00

Centrumbiblioteket Ode, Oodi på finska.

Foto: Teresa Ahola

HELSINGFORS. Glasfasader och finskt granträ pryder stadsbornas nya vardagsrum, centrumbiblioteket Ode, som fick sin miljonte besökare i mars. Arkitekten bakom det internationellt hyllade verket förvånas över mottagandet.


Ämnen i artikeln:

Ala ArkitekterHelsingfors

HELSINGFORS. Glasfasader och finskt granträ pryder stadsbornas nya vardagsrum, centrumbiblioteket Ode, som fick sin miljonte besökare i mars. Arkitekten bakom det internationellt hyllade verket förvånas över mottagandet.

Symaskiner, 3D-skrivare, robotar, musikrum, tv-spel, biograf och aktiviteter är ovanliga, om inte förbjudna, inslag på bibliotek. Men på Helsingfors nya centrumbibliotek har man dedikerat två hela våningsplan åt det.

– Vi ville skapa en välkomnande miljö med kostnadsfria evenemang och aktiviteter för alla åldrar, säger Samuli Woolston, arkitekten bakom Ode.

Han driver sedan 2005 Ala Arkitekter i Helsingfors tillsammans med Juho Grönholm och Antti Nousjoki som 2012 lämnade in det vinnande förslaget för Ode.

– Det kändes stort, för vi hade spenderat mycket tid åt att försöka tolka stadens beställning på bästa möjliga sätt.

Resultatet är en stor bibliotekssal med ett molnliknande tak, sluttande landskap och gröna träd. Kaffesippande sällskap njuter i solen, barn springer runt på lekplatsen och bokmalar gömmer sig i vita äggfåtöljer.

– Det är inte meningen att det ska vara helt tyst här, men för akustikens skull har taket täckts med 10 centimeter ull och en tunn gipsskiva.

Faktum är att det aldrig är helt tyst här. På nätterna vaknar nämligen robotarna på undervåningen till liv och börjar leverera upp böcker.

Samuli Woolston puttar plötsligt till en lönndörr som leder fram till ett bakomliggande, hemligt sagorum.

– Mina barn tycker att det liknar en pumpa. De brukar även åka rutschkana nedför sluttningarna där borta, skrattar Woolston.

Är det här ert största projekt?
– Nej, det var vårt första, när vi byggde Kilden teater och konserthus i Norge. Ode känns dock extra speciellt eftersom jag kan komma hit med familj och vänner.

Ode hyllas också internationellt och har utnämnts som en av världens nio mest moderna biblioteksbyggnader av BBC.

– Byggnaden vilar på en 100 meter lång bro som stöds av två stålbågar framtagna av Ramboll, säger Samuli Woolston.

Varför krävdes det?
– Det finns en tunnel under och därför kunde vi inte bygga fundament där. Vår största utmaning blev att få både bron och glasväggarna rörliga, men inte resten.

Har ni stött på några missöden?
– Nej, förutom att det fastnade lite grus på golvrälsarna för bokhyllorna i vintras.

Även byggnadens vågformade exteriör har hyllats av kritiker.

– Utformningen är mycket mjukare än grannbyggnadernas.

Ode ligger på Medborgartorget i Tölöviken intill riksdagshuset, Kiasma, Finlandiahuset och operahuset.

Notan för jätteprojektet landade på 96 miljoner euro, motsvarande en miljard kronor. Staden betalar 70 procent av notan och finska staten resten. Så här motiverade stadens borgmästare Jan Vapaavuori miljardsatsningen i fjol:

– Ode symboliserar de viktigaste värdena i vårt samhälle såsom bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet, samt förankrar oss som demokratins försvarare i det främsta ledet.

Samuli Woolston är förvånad över hur lite klagomål detta har orsakat.

– Vanligtvis uppstår det så fort det rör sig om så här stora belopp. Men det har inte riktigt hänt den här gången, vilket är kul. Det kan bero på att vi blev klara i tid och underskred budgeten på 100 miljoner euro.

Den enda kritiken som framförts enligt honom har varit att biblioteket borde ha fler böcker än 100 000.

– Ode har dock tillgång till 2 miljoner böcker, som en del av stadens 37 biblioteksenheter.

Huvudbiblioteket och lagret kvarstår i Böle, Helsingfors.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Ala ArkitekterHelsingfors

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.