Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

IPD Kinnwall

Publicerad: 15 September 2010, 22:00

Sverige starkt i grå omvärld Under seminariet Fastighetsvärdering & avkastning, anordnat av IPD/Svenskt Fastighetsindex talade Mats Kinnwall, Chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting. Han tror att Sverige kommer att stå ut bland övriga länder när det gäller återhämtning efter krisen även om det kommer att ske i en ganska grå omgivning.


Sverige starkt i grå omvärld

Under seminariet Fastighetsvärdering & avkastning, anordnat av IPD/Svenskt Fastighetsindex talade Mats Kinnwall, Chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting. Han tror att Sverige kommer att stå ut bland övriga länder när det gäller återhämtning efter krisen även om det kommer att ske i en ganska grå omgivning.

Mats Kinnwall

Fram till våren 2008 trodde många fortfarande på den så kallade superkonjunkturen, som enligt Mats Kinnwall, vilade på framförallt två pelare. För det första att USA:s flexibla ekonomi skulle det göra det nästintill omöjligt för dem att vika ner sig. För det andra att, om USA ändå försvagas så är att Kina redo att ”tar över”. Men problemet var, enligt Mats Kinnwall, att privat konsumtion i USA är den största enskilda drivande faktorn i världsekonomin. Medan kina endast står för sju procent av global BNP så står USA för 24 procent varav 70 procent är privat konsumtion. Det innebär att cirka 17 procent av global BNP utgörs av privat konsumtion i USA. (Siffrorna avser global nominell BNP, 2008)

Positivare marknad

Sverige drabbades hårt i inledningen av finanskrisen på grund av att ett stort exportberoende, framförallt mot eurozonen. Vi dock inne i en uppgång men Mats Kinnwall menar att kraften kommer att avta och vi är beroende av att det går bra internationellt. Förvisso är Sveriges export till de så kallade PIGS-länderna (Portugal, Irland, Grekland och Spanien) endast cirka sju procent men länder som Frankrike och Tyskland sitter på mycket statsobligationer i flera av de hårdast drabbade ekonomierna. Framtiden är något oviss men Mats Kinnwall tror Sverige kommer att stå ut.

– Vi kommer att klara oss bättre än många andra, dock i en hyfsat grå miljö.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.