Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Investeringsenkäten

Publicerad: 22 november 2010, 23:00

Investeringsenkäten
Byggindustrin ökar investeringarna, fastighetsbranschen minskar
Industrins investeringar väntas uppgå till 49,3 miljarder i år. Det innebär att investeringsvolymen minskar med 5 procent jämfört med 2009. Byggindustrin väntas i år öka sina investeringar med 32 procent medan fastighetsbranschen förväntas minska sina investeringar med 6 procent…


Källa: Pressmeddelande SCB

Investeringsenkäten

Byggindustrin ökar investeringarna, fastighetsbranschen minskar

Industrins investeringar väntas uppgå till 49,3 miljarder i år. Det innebär att investeringsvolymen minskar med 5 procent jämfört med 2009. Byggindustrin väntas i år öka sina investeringar med 32 procent medan fastighetsbranschen förväntas minska sina investeringar med 6 procent.

Industrins investeringsplaner för 2010 har reviderats ned sedan i maj. Då visade investeringsplanerna på en svagt positiv volymutveckling för helåret. Uppgifter lämnade i oktober tyder istället på att investeringsvolymen blir lägre i år jämfört med 2009, en minskning med 5 procent. Investeringsplanerna för 2011 visar däremot på en ökad investeringsvolym och väntas uppgå till totalt 53,5 miljarder. Det motsvarar en ökning med drygt 10 procent.

Investeringar inom byggnadsverksamheten

Byggindustrin väntas i år öka sina investeringar med 32 procent vilket innebär totala investeringar för helåret på 4,5 miljarder i löpande priser. De planer som har lämnats för 2011 pekar på en volymökning med 6 procent.

Fastighetsbranschen ökar bostadsinvesteringarna

Fastighetsbranschen förväntas minska sina investeringar i år med 6 procent. I löpande priser beräknas de totala investeringarna för branschen hamna på 59,4 miljarder. Under 2011 planeras för fortsatta neddragningar med ytterligare 2 procent.

Däremot väntas en ökning av investeringar i nyproduktion av bostäder. I år beräknas volymerna öka med 13 procent och nästa år med 34 procent.

Energisektorn ökar investeringarna

Energisektorn beräknas investera 31,1 miljarder i år. Det innebär en ökning av investeringsvolymen med 4 procent jämfört med 2009. Under nästa år väntas en ökning med 3 procent.

Investeringar inom tjänstesektorn

Företagen inom företagstjänster väntas öka sin investeringsvolym i år med 35 procent. Branschens investeringar väntas uppgå till 7,4 miljarder i löpande priser. För 2011 planeras minskade investeringar med 2 procent jämfört med 2010.

Andra branscher som ser ut att öka sina investeringar för nästa år är transportföretagen samt företag inom varuhandeln, där ökningar av investeringsvolymen på 6 respektive 9 procent väntas. Under nästa år räknar transportföretagen med en fortsatt ökningstakt på 6 procent och inom varuhandeln bedöms investeringsvolymen öka marginellt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.