Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Investerare tror på ökad efterfrågan

Publicerad: 15 Februari 2011, 23:00

Investerare tror på ökad efterfrågan Enligt DTZ:s senaste kvartalsundersökning, ”DTZ Property Investor Confidence Index” Q1 2011, har stämningsläget bland investerare verksamma på den svenska fastighetsmarknaden har fortsatt att stärkas under det gångna kvartalet…


Källa: Pressmeddelande DTZ

Investerare tror på ökad efterfrågan

Enligt DTZ:s senaste kvartalsundersökning, ”DTZ Property Investor Confidence Index” Q1 2011, har stämningsläget bland investerare verksamma på den svenska fastighetsmarknaden har fortsatt att stärkas under det gångna kvartalet.

78 procent av investerarna tror på stigande fastighetsvärden under det första kvartalet. Indikatorn för efterfrågan på kontorsyta fortsätter att peka uppåt. 75 procent av de tillfrågade investerarna tror nu på en ökad efterfrågan på kontorsytor, vilket är 9 procentenheter fler än vid förra mätningen.

För handelsfastigheter är man fortsatt mer försiktig. I dagsläget är det ungefär två tredjedelar av investerarna som förväntar sig en oförändrad efterfrågan på handelsyta.

– Skillnaden i syn på kontor och handel hos investerare har nog sin förklaring i att detaljhandeln klarat sig relativt helskinnat genom krisen. Kontorshyresmarknaden drabbades betydligt hårdare, men har nu befunnit sig i en uppåtgående trend i över ett år, säger Patrik Lundström, seniorkonsult på DTZ Consulting & Research.

Många investerare ser sig som nettoköpare

Stämningsläget på investerarmarknaden är relativt oförändrat jämfört med föregående kvartal.

Andelen investerare som avser köpa mer fastigheter har ökat marginellt från 58 till 59 procent. Även om de svarande generellt har en positiv syn på möjligheten att också finansiera sina investeringar, så har andelen som tror på försämrade finansieringsvillkor stigit något.

– Detta beror förmodligen på Riksbankens upprepade höjningar av den svenska reporäntan, säger Patrik Lundström.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.