Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”innovationsunion”

Publicerad: 6 Oktober 2010, 22:00

Ytterligare en miljon forskare behövs inom EU Europeiska kommissionens ”innovationsunion” som presenterades på onsdagen innehåller en strategi för innovation på högsta politiska nivå. Enligt en ny studie skulle 3,7 miljoner jobb kunna skapas om Europa 2020-målet att öka FoU-investeringarna till 3 procent av BNP uppnås…


Källa: Pressmeddelande Europeiska kommissionen

Ytterligare en miljon forskare behövs inom EU

Europeiska kommissionens ”innovationsunion” som presenterades på onsdagen innehåller en strategi för innovation på högsta politiska nivå. Enligt en ny studie skulle 3,7 miljoner jobb kunna skapas om Europa 2020-målet att öka FoU-investeringarna till 3 procent av BNP uppnås.

Innovationsunionen ska fokusera de europeiska insatserna – och samarbetet med tredjeländer – på utmaningar som klimatförändring, energi- och livsmedelstrygghet, hälsa och åldrande befolkning.

Enligt en ny studie skulle 3,7 miljoner jobb kunna skapas och BNP per år kunna öka med upp till 795 miljarder euro till 2025, om Europa 2020-målet att öka FoU-investeringarna till 3 procent av BNP uppnås. Det kommer att behövas ytterligare en miljon forskare.

Offentliga åtgärder kommer att stimulera den privata sektorn och undanröja flaskhalsar som hindrar idéer från att nå ut på marknaden. Dessa är bland annat brist på finansiella medel, fragmenterade forskningssystem och marknader, underutnyttjande av offentlig upphandling för innovation och långsamt utarbetande av standarder.

– Samtidigt som vi nu är på väg ut ur krisen och måste kämpa med en hård global konkurrens står vi inför en innovationskris. Om vi inte omvandlar EU till en innovationsunion kommer våra ekonomier att vissna bort och idéer och förmågor att gå förlorade. Innovation är nyckeln till hållbar tillväxt och rättvisare och miljövänligare samhällen. En radikal förändring av EU:s innovationsprestanda är det enda sättet att skapa varaktiga och välbetalda jobb som kan stå emot globaliseringstrycket, säger kommissionens ledamot med ansvar för forskning, innovation och vetenskap, Máire Geoghegan-Quinn och vice ordförande Antonio Tajani, som ansvarar för näringsliv och företagande.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.