Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ingves kör ända in i kaklet

Publicerad: 27 april 2017, 12:15

Tomas Pousette.

Riksbanken överraskade med ett mjukt räntebesked. När många analytiker trodde att man skulle meddela att köpen av statsobligationer snart skulle avslutas valde Riksbanken istället att utöka köpen.


Ämnen i artikeln:

Tomas PousetteStefan IngvesRiksbanken

Penningpolitiken behöver bli mer expansiv och därför utökar Riksbanken köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor till 290 miljarder kronor. Reporäntan hålls oförändrad på -0,5 procent men Riksbankens prognos för den första höjningen av reporäntan senareläggs med ett kvartal till mitten av 2018.

En anledning till de ytterligare stimulanserna, som Riksbanken lyfter fram, är att löneavtalen blivit lägre än väntat, vilket talar för att uppgången i inflationen blir långsammare än vad man tidigare bedömt. Det verkar troligt att Riksbanken även tagit intryck av att inflationen i mars blev mycket lägre än väntat. Det faktum att inflationen under lång tid varit för låg bidrar säkert också till att man nu verkligen vill vara säker på att närma sig inflationsmålet.

Stor osäkerhet om den ekonomiska och politiska utvecklingen i omvärlden har, enligt Riksbanken, haft betydelse för penningpolitikens utformning. Trots allt vad som händer internationellt är det ändå svårt att se att detta argument skulle ha vägt särskilt tungt just vid det senaste penningpolitiska beslutet.

Den som trodde att Stefan Ingves skulle slå av på takten under sitt sista år som riksbankschef har fått helt fel. Beslutet att utöka köpen av statsobligationer genomdrevs, precis som i december, med stöd av Ingves utslagsröst i direktionen trots reservationer från tre av de vice riksbankscheferna. När Ingves håller full fart ända in i kaklet blir det extra intressant att se vem som blir ny riksbankschef under nästa år.

Tomas Pousette 
Pousette Ekonomianalys AB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.