Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Inget lagkrav för IMD i lägenheter

Publicerad: 10 maj 2016, 07:08

På måndagen beslutade regeringen att inte införa lagkrav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten (IMD), en fråga som stötts och blötts i många år. Regeringen gick därmed på Boverkets linje, vilket välkomnas av flera branschorganisationer.


Ämnen i artikeln:

HSBFastighetsägarnaSABORegeringen

Boverket har sedan en tid haft i uppdrag att utreda frågan, som en följd av det svenska genomförandet av EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Boverkets slutsats var att man inte bör införa något lagkrav i frågan, då de menar att det generellt inte skulle vara kostnadseffektivt – en linje som regeringen alltså följer.

– Regeringen kommer i nuläget inte att införa en ny reglering för att mäta värme och tappvarmvatten i lägenheter. Däremot får Boverket i uppdrag att se om ändrade ekonomiska förhållanden kan innebära skäl för att i framtiden införa individuell mätning i värme och tappvarmvatten på lägenhetsnivå, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Från branschen välkomnas beskedet.

– Ledstjärnan bör vara att minska byggnadernas effekt och energibehov, och att det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Inte att man genom lagkrav tvingar fastighetsägarna att använda en viss typ av utrustning och lösning som inte tar hänsyn till de lokala energitaxorna, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund.

Även företrädare för både de allmännyttiga och de privata fastighetsägarna är positiva till beslutet.

– Det är tydligt att IMD av värme inte fungerar i Sverige eftersom vi har begränsat temperaturen i lägenheterna centralt och strävar efter att hålla 20-21 grader. Det finns därför ingen möjlighet att spara energi genom att sänka temperaturen, säger Per Holm, energiexpert på SABO.

– Det är bra att regeringen följer Boverkets genomarbetade rekommendationer. Utmaningen är att vi måste minska miljöbelastningen, energianvändningen och sänka effektuttaget. Och att det ska ske på ett lönsamt sätt. Inte att man genom lagkrav måste montera en viss typ av utrustning, säger Yogesh Kumar, miljöchef Fastighetsägarna Sverige.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.