Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Inget krav på individuell mätning

Publicerad: 4 November 2014, 14:13

Boverket föreslår att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av värme, tappvarmvatten och kyla vid uppförande och ombyggnad.


Ämnen i artikeln:

Boverket

Lagen om energimätning i byggnader (2014:267) innebär bland annat att byggherrar ska installera individuella mätare för att mäta värme, kyla och tappvarmvatten när det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. Boverket har nu utrett i vilka fall detta är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart vid uppförande och ombyggnad.

Med utgångspunkt i kostnadseffektivitetsberäkningarna gör Boverket bedömningen att det inte är lönsamt med individuell mätning av värme. För tappvarmvatten görs bedömningen att individuell mätning under vissa förutsättningar är lönsamt men att sannolikheten för lönsamhet totalt sett är allt för låg för ett krav.

Utredningens slutsats är att ett krav på individuell mätning skulle innebära olönsamma investeringar för många byggherrar och fastighetsägare. Boverket föreslår därför att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av värme, tappvarmvatten och kyla vid uppförande och ombyggnad.

Uppdragets andra del för Boverket handlar om i vilka fall det i befintlig bebyggelse som inte är föremål för ombyggnation ska krävas att den energi som används för en lägenhets inomhusklimat och förbrukning av tappvarmvatten kan mätas i varje enskild lägenhet. Detta kommer Boverket att utreda under 2015 och rapportera till regeringen den 1 oktober 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Boverket

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.