Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Ingen ursäkt att inte jobba med värdeskapande”

Publicerad: 25 oktober 2015, 14:14

Lars Johnsson.

Foto: Maria Nordlander.

Första oktober tog Newsec över förvaltningen för hela Folksam Fastigheters bestånd – en relativt ovanlig manöver på den svenska fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

FolksamNewsecLars Johnsson

Första oktober tog Newsec över förvaltningen för hela Folksam Fastigheters bestånd – en relativt ovanlig manöver på den svenska fastighetsmarknaden. Lars Johnsson är nytillträdd fastighetsdirektör på bolaget. Enligt honom är anledningen till outsourcingen att man vill sluta släcka bränder, och inte ha någon ursäkt att inte fokusera på värdeskapande aktiviteter.

Lars Johnsson började på Folksam Fastigheter i början av mars, efter många år på Vasakronan. Hans uppdrag var att omstrukturera: ut med förvaltningen och in med värdeskapandet.

– Jag skulle säga att 90 procent av meravkastningen kommer från 10 procent av det som inträffar i portföljen. Jag vet av erfarenhet att det är ganska få stora grejer som inträffar i fastighetsportföljen under året som verkligen gör skillnad och som avgör om man merpresterar eller inte, säger han.

Tanken med att ta bort den interna förvaltningen är att slippa ta itu med vardagsfrågor.

– Ibland finns det en risk att man inte ser skogen för alla träd. Det kan vara så att man har fullt upp med att lösa dagliga frågor, och tänker man att det där med värdeskapande, det kan jag alltid ta nästa vecka. Här ska det inte finnas någon ursäkt att inte jobba med värdeskapande, säger han.

Johnsson tror att mervärdet kommer att komma någorlunda lätt i början. Han jämför med en satsning på att få ned mediaförbrukningen i en fastighet. Han menar att bara genom att bestämma sig för det så kan man sänka förbrukningen med tio procent.

– Där tror jag att det är likadant med det här med värdeskapande, när vi nu bestämmer oss för att göra det här, så tror jag att vi kommer att kunna göra rätt mycket till att börja med. Sen blir det alltid svårare och svårare. Det är likadant med driftoptimeringen, när man har skruvat de där första tio procenten så blir det svårare och svårare. Till slut måste man investera.

Hela intervju med Lars Johnsson finns att läsa i Fastighetsnytt nummer 5 som kommer ut på fredag.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

FolksamNewsecLars Johnsson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.