Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ingen oro över ökande räntekostnader

Publicerad: 18 April 2011, 22:00

Ingen oro över ökande räntekostnader Få svenska bolånetagare oroas över att de inte ska klara av räntekostnader framöver och 9 av 10 anger att de klarar en bolåneränta på 5 procent. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån

Ingen oro över ökande räntekostnader

Få svenska bolånetagare oroas över att de inte ska klara av räntekostnader framöver och 9 av 10 anger att de klarar en bolåneränta på 5 procent. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyråns undersökning visar att 88 procent av svenska låntagare anger att de klarar av en genomsnittlig bolåneränta på 5 procent. Ungefär hälften, 48 procent, anger att de skulle klara av en ränta på 7,5 procent. 30 procent av låntagarna anger att de skulle klara en ränta på 10 procent.

I undersökningen fick även låntagarna ange i vilken utsträckning de är oroliga för att inte klara av boendekostnaderna på grund av ökade räntekostnader framöver. 6 procent anger att de oroas i hög utsträckning, 29 procent i viss utsträckning och 65 procent i liten utsträckning.

– Svenska låntagare är mycket väl medvetna om att räntekostnaderna kommer stiga ytterligare framöver och de allra flesta har bra marginaler. Dock har medvetenheten om genomförda och kommande räntehöjningar, tillsammans med bolånetaket, fått en avkylande effekt på bostadsmarknaden. Prisökningarna har avstannat vilket varit ett av Riksbankens mål, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Män mindre oroliga än kvinnor

Fastighetsbyråns undersökning visar även på en del könskillnader. Män anger att de klarar av en högre ränta än kvinnorna. 70 procent av kvinnorna anger att de klarar av en ränta på 5,5 procent. 70 procent av männen anger att de klarar av en ränta på 7 procent.

Kvinnorna är även mer oroliga över kommande räntekostnader. 41 procent av kvinnorna oroar sig mycket eller till viss del över kommande räntekostnader. Motsvarande andel hos männen är 29 procent.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån mellan den 1 och 10 maj 2011. Undersökningen genomfördes via en webbenkät. Ett riksrepresentativt urval av 781 personer med bolån deltog i undersökningen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.