Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Inga finansiella institut kvar i statliga garantiprogrammet

Publicerad: 10 Augusti 2010, 22:00

Inga finansiella institut kvar i statliga garantiprogrammet Enligt Riksgälden hade samtliga finansiella institut lämnat det statliga garantiprogrammet för bankers och bostadsinstituts upplåning vid halvårsskiftet. Vidare meddelar Riksgälden att efterfrågan på garantier har varit mycket liten under det senaste året och att garanterade lån har förfallit i snabbare takt än nya tillkommit…


Källa: Riksgälden

Inga finansiella institut kvar i statliga garantiprogrammet

Enligt Riksgälden hade samtliga finansiella institut lämnat det statliga garantiprogrammet för bankers och bostadsinstituts upplåning vid halvårsskiftet. Vidare meddelar Riksgälden att efterfrågan på garantier har varit mycket liten under det senaste året och att garanterade lån har förfallit i snabbare takt än nya tillkommit.

Av de sju institut som varit med i programmet har fem fortfarande garanterad upplåning kvar, men den totala volymen har minskat med drygt en fjärdedel under året. De utestående garantierna var 196 miljarder kronor den 30 juni 2010, jämfört med 271 miljarder kronor vid årsskiftet och 354 miljarder kronor som mest. Swedbank har tecknat nära 90 procent av garantierna.

Garantiprogrammet har hittills resulterat i större intäkter än kostnader för staten eftersom deltagarna har betalat in avgifter utan att några garantier har behövt infrias. Den förväntade nettointäkten för programmet är enligt den senaste beräkningen 5,3 miljarder kronor. Programmet gäller till och med den 31 december 2010 och alla utestående garantier väntas ha förfallit 2015.

Den stabilitetsfond som byggs upp för att finansiera bankstödsåtgärder var enligt Riksgälden värd 30,8 miljarder kronor i slutet av juni. Det värdet inkluderar fondens innehav av Nordeaaktier värderade till marknadsvärde och inbetalda garantiavgifter till och med första kvartalet. Stabilitetsavgifterna för 2009 faktureras nu i augusti och beräknas bli 1,3 miljarder kronor.

Regeringens mål är att stabilitetsfonden ska motsvara 2,5 procent av BNP senast 2023. Riksgäldens prognos visar att fonden kommer att nå den nivån redan 2016.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.