Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Inflationsoro kan skynda på räntehöjningar

Publicerad: 13 April 2011, 22:00

Inflationsoro kan skynda på räntehöjningar I SBAB:s Boräntenytt räknar man fortfarande med att Riksbanken höjer styrräntan tre gånger till i år och att långa räntor fortsätter stiga. Statistik visar också att bostadsrättsföreningar väljer betydligt längre bindningstider på bostadslånen än privatpersoner…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Inflationsoro kan skynda på räntehöjningar

I SBAB:s Boräntenytt räknar man fortfarande med att Riksbanken höjer styrräntan tre gånger till i år och att långa räntor fortsätter stiga. Statistik visar också att bostadsrättsföreningar väljer betydligt längre bindningstider på bostadslånen än privatpersoner.

Riksbanken höjde som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent vid sitt senaste räntemöte den 14 februari. Räntebanan justerades också upp med en kvarts procentenhet till första halvåret 2012 men bara marginellt mot slutet av prognosperioden. SBAB:s egen prognos ligger nära Riksbankens fram till slutet av 2012, därefter räknar man med en något högre styrränta. Räntemarknadens förväntningar, så som de kan avläsas i prissättningen på ränteswapmarknaden, ligger något över Riksbankens räntebana fram till mitten av 2012 och därefter något under.

SBAB räknar med att Riksbanken höjer styrräntan till 1,75 procent vid nästa räntemöte den 20 april och lämnar räntebanan oförändrad. Tecken på ökande inflationstryck från råvaruprisuppgångar, stigande inflationsförväntningar och en stramare arbetsmarknad uppvägs av den senaste tidens signaler på att tillväxten saktat in något i omvärlden och av den ökade osäkerheten kring de internationella orosfaktorerna.

Bolåneräntan med den kortaste bindningstiden på tre månader beräknas att fortsätta att stiga framöver. Uppgångstakten väntas dock bli lite långsammare än vad den varit det senaste året, dels på grund av att Riksbanken väntas slå av på takten i sina räntehöjningar från och med andra halvåret. Vid årets slut väntas tremånadersräntan ligga på drygt 4 procent och i slutet av nästa år på knappt 5 procent.

Inflationsoro

Både kortsiktiga och långsiktiga inflationsförväntningar har stigit en del de senaste månaderna och ligger nu väl över inflationsmålet. SBAB tror att Riksbanken är lite oroade av denna uppgång, framför allt i de långsiktiga förväntningarna. En fortsatt uppgång av dessa till 3 procent eller mer skulle kunna vara den utlösande faktorn som får Riksbanken att höja styrräntan snabbare.

Försiktiga bostadsrättsföreningar

Bostadsrättsföreningar väljer betydligt längre bindningstider på bostadslånen än privatpersoner som belånar småhus eller bostadsrätter. För bostadsrättsföreningar utgör korta lån 26 procent av de totala lånen medan de svarar för 62 procent av privatpersoners bostadslån. Det visar SBAB:s statistik över lånestockarna under de senaste åren.

Det är stor skillnad mellan privatpersoner och bostadsrättsföreningar i valet av bindningstider på bostadslånen. När privatpersoner belånar sin villa eller bostadsrätt väljer man ofta kort räntebindningstid. I slutet av mars i år var lån med den kortaste bindningstiden på 3 månader vanligast och utgjorde 62 procent av privatpersoners totala lånestock hos SBAB. Bostadslån med bindningstider på 1-4 år svarade för 25 procent av lånestocken medan andelen lån med långa bindningstider på 5-10 år bara var 13 procent.

Bostadsrättsföreningar är försiktigare och väljer i betydligt högre grad längre bindningstider än privatpersoner. I slutet av mars i år var lån med bindningstider på 1-4 år vanligast och svarade för 44 procent av bostadsföreningarnas totala lånestock hos SBAB. Lån med långa bindningstider på 5-10 år utgjorde 29 procent av lånestocken och de kortaste lånen med bindningstider på 1-6 månader kom först på tredje plats med en andel på 26 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.