Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Industrins plats i kunskapsstaden

Publicerad: 28 mars 2019, 13:50

Marie Gidlund och Göran Cars på Business Arena Umeå.

Foto: Elias Ljungberg.

Norra Sverige är en viktig exportnod och inte minst industrin har en stark position som visar på investeringsvilja. Goda förutsättningar för tillväxt men då krävs också god tillgång till kunskap och tjänster samt infrastruktur och bostäder.


Ämnen i artikeln:

Göran CarsUmeå

Norra Sverige är en viktig exportnod och inte minst industrin har en stark position som visar på investeringsvilja. Goda förutsättningar för tillväxt men då krävs också god tillgång till kunskap och tjänster samt infrastruktur och bostäder. Under Business Arena Umeå diskuterades förutsättningarna för att underlätta återindustrialisering och vikten av ett gott samspel mellan näringsliv, akademi och stad.

I den nya, digitala eran har mycket av samtalet kring stadsutveckling handlat om omställningen mot en kunskapsbaserad ekonomi när gammal industriverksamhet inte längre bär på samma sätt. Samtidigt är känslan att vi har en mindre renässans för industrin, inte minst i de norra delarna där en redan stark gruv- och skogsindustri har kompletterats med nysatsningar inom tillverkning och en stark tillväxt inom den energiintensiva industrin.

Satsa på återindustrialisering
Enligt Göran Cars, professor i samhällsbyggnad, har industrin som tidigare flyttat till andra länder på grund av ett lägre löneläge, och kanske mindre strikta krav, börjat flytta hem igen. Det handlar dels om att löneläget jämnats ut men också ökad automatisering och krav på lokalproducerat och skräddarsydda lösningar bidrar.

Göran Cars anser att vi behöver vidta flera viktiga åtgärder om vi ska kunna underlätta för återindustrialisering. Dels behöver vi förändra synsätt och kultur vad gäller industrijobb för att öka statusen för ett yrke som i dag inte längre handlar om repetitivt hantverk, utan kräver kvalificerade kunskaper. Önskvärt är också att industrin själva tar mer plats i utbildningen, med nya krav på kunskap behöver kvalitén på yrkesutbildningarna öka.

En annan punkt för att underlätta återindustrialisering som Göran Cars lyfter fram är att gräva där vi står, att det finns mycket att hämta i att bygga vidare på den tradition som finns på plats.

– I till exempel Kiruna har LKAB varit framgångsrika och duktiga på att effektivisera, men det har skett på bekostnad av arbetskraft. Det är hälften så många anställda i dag som 1970 men samtidigt produceras mer. Poängen är att vi tappar en sysselsättningsbas, det som har hänt är att underleverantörer utvecklat sina verksamheter till att bli globala, man har byggt på den industriella basen som finns, säger Göran Cars

Akademin har en viktig roll
I norra Sverige kan man bokstavligen gräva där man står med sin malm, skog, vatten och inte minst kyla. Industrin omformas och utvecklas och Marie Gidlund, business developer på Umeå kommun, menar att den gamla industrin i dag är det modernaste vi har. Det finns en nyindustriell agenda där Sverige är beroende av industrin som hon påpekar står för 20 procent av BNP och 77 procent av exportvärdet. Hon ser en stor investeringsvilja från industrin men understryker också vikten av akademins roll för tillväxten inom industrin.

– Det pågår högteknologiska investeringar hela tiden men det kan bara fungera om det finns duktiga underleverantörer inom it- och tjänstesektorn. Vi är beroende av en kunskapsindustri och att universiteten levererar, säger Marie Gidlund.

Närheten till akademin är ett måste för Swedish Space Corporation, tidigare Rymdbolaget, menar Mats Tyni som är executive vice president business development och arbetar med att locka den europeiska rymdindustrin till Esrange i Kiruna. LTH och rymdcampus betyder enormt mycket för rekryteringen av personal. Han betonar också vikten av samverkan för att dra nytta av varandras kunskaper, ett område han anser vi kan bli bättre på.

– Ta närheten till annan industri som exempelvis LKAB, de har varit konkurrensutsatta länge och är vassa på automation, AI och maskininlärning. Det är inte vi i rymdbranschen, vi är ganska gammeldags men vi kan gena i kurvorna via den etablerade industrins framsteg. Men det verkar som vi i Sverige inte samverkar på samma sätt och delar med oss av kunskaper och kanske till och med personal, utan vi tänker lite mer isolerat, säger Mats Tyni.

Även industrin behöver bostäder
Utöver akademi och näringsliv har även staden en viktig funktion för att öka konkurrenskraft och säkra tillväxt. Göran Cars lyfter fram stadsutveckling som en viktig del i återindustrialiseringen då det inte bara är industri som är konkurrensutsatt, utan även orter.

– När företag diskuterar etablering är det inte bara de tekniska och ekonomiska faktorerna som spelar in utan det handlar också om ortens kvalité, säger Göran Cars.

Ortens betydelse understryks av Mats Tyni.

– Det behövs bostäder och infrastruktur. Flyg och tåg för att frakta raketer, människor och varor till den del av landet vi verkar. Vi kan rekrytera från hela europa för att vi har en spännande arbetsplats, men sedan måste de bilda sig ett liv i norr om de tar med sig familjen och där kommer ett stort ansvar som inte vi kan ta som bolag.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Göran CarsUmeå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.