Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Hushållens lånefest fortsatte

Publicerad: 14 november 2010, 23:00

Sparbarometern, 3:e kvartalet:
Hushållens lånefest fortsatte
Hushållen ökade under tredje kvartalet 2010 sina lån i bank och bostadsinstitut med 53 miljarder kronor. Det är det högsta värdet som noterats under ett tredje kvartal…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Sparbarometern, 3:e kvartalet:

Hushållens lånefest fortsatte

Hushållen ökade under tredje kvartalet 2010 sina lån i bank och bostadsinstitut med 53 miljarder kronor. Det är det högsta värdet som noterats under ett tredje kvartal.

Under tredje kvartalet steg räntorna. Riksbanken höjde reporäntan med 0,25 procentenheter vid två tillfällen till totalt 0,75 procent. Trots detta fortsatte hushållen att låna. En förklaring till det ökade lånandet kan vara att det fanns starka incitament att köpa bostad innan bolånetaket trädde i kraft den 1 oktober. Hushållens totala lån i bank och bostadsinstitut uppgick vid kvartalets slut till 2 369 miljarder kronor.

Försäljning av aktier och aktiefonder

Hushållen valde att fortsätta nettosälja aktier och aktiefonder under tredje kvartalet. Detta trots att Stockholmsbörsen, enligt Affärsvärldens generalindex, vände upp med 10 procent under kvartalet. De nettosålde aktier för 4 och aktiefonder för 3 miljarder, att jämföras med nettoförsäljning på 7 respektive 4 miljarder andra kvartalet 2010.

Trots försäljningen ökade hushållens tillgångar i aktier med 49 och aktiefonder med 12 miljarder till följd av den positiva börsutvecklingen. Värdeökningen gjorde att hushållens samlade aktieförmögenhet uppgick till 579 miljarder kronor vid kvartalets slut. Så hög har den inte varit sedan fjärde kvartalet 2007. Även om värdet stigit är nivån inte tillbaks på toppnoteringen andra kvartalet 2007 då aktieförmögenhet uppgick till nästan 700 miljarder kronor.

Lågt finansiellt sparande

Hushållens finansiella sparande, transaktioner i finansiella tillgångar minus skulder, var minus 15 miljarder kronor tredje kvartalet i år. Det är det lägsta finansiella sparandet sedan fjärde kvartalet 2006. Det låga finansiella sparandet kommer till stor del från att hushållen sålt aktier, aktiefonder och obligationer samt ökat sin upplåning under kvartalet.

Förmögenheten ökade

Både hushållens totala tillgångar och skulder ökade under tredje kvartalet.

Tillgångarna ökade till följd av kursuppgången på aktier och skulderna till följd av låneökningarna. Sammantaget uppgick hushållens nettoförmögenhet, finansiella tillgångar minus finansiella skulder, till 3 257 miljarder kronor. Det är en ökning med 158 miljarder från närmast föregående kvartal.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.