Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Hushållen allt mer negativa till bostadsmarknaden

Publicerad: 7 Augusti 2011, 22:00

Hushållen allt mer negativa till bostadsmarknaden SEB:s Boprisindikator är negativ för första gången sedan april 2009, vilket innebär att det nu är fler hushåll som tror på fallande bostadspriser än som tror på stigande…


Källa: Pressmeddelande SEB

Hushållen allt mer negativa till bostadsmarknaden

SEB:s Boprisindikator är negativ för första gången sedan april 2009, vilket innebär att det nu är fler hushåll som tror på fallande bostadspriser än som tror på stigande.

De svenska hushållens förtroende för bostadsmarknaden fortsätter att försvagas. Andelen hushåll som räknar med stigande bostadspriser det kommande året är lägre än för en månad sedan, och fler hushåll än tidigare tror på fallande priser. Av tillfrågade hushåll svarar 35 procent att de tror att bostadspriserna ska stiga det kommande året, mot 42 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser ligger på 37 procent att jämföra med förra månadens nivå på 33 procent. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 21 procent mot förra månadens nivå, 20 procent.

-Kraftigt fallande börskurser i spåren av bland annat skuldoro i USA med flera länder har ytterligare spätt på hushållens mer negativa syn på bostadsmarknaden. Dessutom inser hushållen att det, trots kraftigt stigande räntekostnader på senare tid, väntar fortsatta räntehöjningar från Riksbanken framöver, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning genomfördes under perioden 27 juli till 3 augusti 2011. SEB definierar Boprisindikatorn som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.