Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Höjvalls sista uppdrag

Publicerad: 11 februari 2019, 14:40

Jan-Erik Höjvall.

Jan-Erik Höjvall hade egentligen tänkt gå i pension när han fyller 60 senare i år. Alla sådana planer har dock skjutits på framtiden då han i augusti 2017 tog på sig uppdraget att ta bostadsbolaget Amasten till nästa nivå på sin tillväxtresa efter hans tidigare framgångar med Akelius och Rikshem.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterJan-Erik Höjvall

Artikeln är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019. Tidningen utkom förra veckan.

Jan-Erik Höjvall hade egentligen tänkt gå i pension när han fyller 60 senare i år men alla sådana planer har skjutits på framtiden då han i augusti 2017 tog på sig uppdraget att ta bostadsbolaget Amasten till nästa nivå på sin tillväxtresa efter hans tidigare framgångar med Akelius och Rikshem.

Höjvall hoppas att Amasten ska kunna upprepa Roger Akelius vinnande koncept att växa hyresintäkterna genom renovering av hyreslägenheter. Något som även Rikshem använt sig av och som även anammats av börsbolag såsom Victoria Park och Hembla.

Både Akelius och Rikshem växte i rask takt med god lönsamhet med Höjvall vid rodret. Han var vd för Akelius under perioden 2003-2010. Under den perioden växte fastighetsvärdet från omkring 5 miljarder till 28 miljarder kronor. Enligt Höjvall hade bolaget draghjälp av sjunkande räntor.

– Man kunde egentligen inte misslyckas med fastighetsaffärer på den tiden. Det gällde egentligen att köpa så mycket som möjligt eftersom det var väldigt billigt. De första räntorna vi tog var kanske på 7-8 procent och sen sjönk de till 1,5-2 procent, säger han till Fastighetsnytt.

Rikshem bildades genom att Fjärde AP-Fonden köpte loss Dombron från Vasakronan för 5 miljarder kronor 2010. Senare kom även AMF in som ägare. Under Höjvalls ledning växte sedan bolagets fastighetsvärde till cirka 34 miljarder kronor i början av 2016.
Möjligheten till snabb tillväxt underlättas för den här typen av bolag av att hyresregleringen pressat ner hyrorna, vilket öppnar för stora höjningar efter renoveringar. Förfarandet har stött på kritik och för att lindra denna så renoverar ovanstående aktörer numera bara lägenheter som blivit tomma på naturlig väg, exempelvis genom att någon flyttar ut eller dör.

Lättare hyra ut efter renovering
Amasten hade ett fastighetsvärde på 3 miljarder kronor i slutet av det tredje kvartalet. När årsbokslutet publiceras den 22 februari bör den siffran dock ta ett rejält kliv mot 4 miljarder kronor, bland annat då ett bestånd i Sundsvall tillträddes i oktober, som köpts för ett underliggande fastighetsvärde om 668 miljoner kronor.

Förhoppningen är att kunna växa ytterligare framöver, bland annat med hjälp av lägenhetsrenoveringar.

– Om man jämför med Victoria Park och de andra så är vi ju bara i inledningen av den här processen, säger Höjvall till Fastighetsnytt.

I niomånadersrapporten skrev bolaget att man haft pågående renoveringar av 96 lägenheter under perioden. Målet för helåret är 140. I de lägenheter som färdigställts har hyran höjts med 50 procent.

Enligt Höjvall går det att renovera i på alla orter som bolaget är verksamt på. Han blev själv överraskad över att det är lättare att hyra ut en dyrare lägenhet i exempelvis Olofström i Blekinge.

– Om man renoverar det så går det hur lätt som helst. Den lägenheten är mer efterfrågad än den gamla. Så man vill hellre ha en nyrenoverad för 7-8 000 än en gammal lägenhet för 5 000, säger han.

Amastens tyngdpunkt när det gäller hyresbostäder ligger i orterna Ronneby, Finspång, Mälardalen och i Sundsvall.

Fick gå från tidigare vd-uppdrag
Även om det gick väldigt bra på både Akelius och Rikshem så fick han gå från bägge uppdragen. I fallet med Akelius så fanns det vissa meningsskiljaktigheter kring hur man skulle utveckla bolaget framöver. Enligt Höjvall var dock beslutet att skiljas åt ömsesidigt.

– Det var ganska naturligt när man kört så hårt tillsammans. Det tar på krafterna helt enkelt, säger han.

När det gäller Rikshem så förekom en mängd skriverier i media i samband med att han avgick. Rikshem lät med anledning av detta KPMG genomföra en oberoende granskning där det riktades kritik mot Höjvall, och även vice vd Ilija Batljan. Kritiken var kopplad till resor och representation samt diverse intressekonflikter.

Enligt Höjvall var dock den egentliga bakomliggande orsaken till avgången att han tidigare hade tecknat en företagskonvertibel för 25 miljoner kronor, som med tiden visade sig bli en väldigt lukrativ affär. Detta ska ha varit svårsmält för LO, vilket gjort det svårt för delägaren AMF att motivera detta.

– Sen blev det ett spel för att kunna bli av med mig. Då får man använda ett spel via massmedia, som flera andra också använder. Det var det som var orsaken, säger Höjvall.

Ilija Batljan, som fick gå från Rikshem hösten 2015, gick sedan vidare och startade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), som växt i rekordfart och numera har ett fastighetsvärde på 25 miljarder kronor. Även SBB har börjat ge sig i kast med renoveringar av hyreslägenheter.

Familjen Höjvall bygger vidare
Höjvall kommer ursprungligen från Tornedalen nära den finska gränsen. Närheten till grannlandet gjorde att han växte upp med två kulturer. Ungdomsåren ägnades bland annat åt skidåkning och basket.

– Man hade inte så mycket att göra egentligen så man fick hitta på mycket själv. Till exempel göra sitt eget skidspår och träna, säger Höjvall.

De stora avstånden i norr gjorde att en bortamatch i basket kunde spelas 45 mil bort om man hade otur. Basketen har han lagt på hyllan sedan länge men skidåkningen har han tagit upp igen på sistone.

Familjenamnet på faderns sida var från början Heikinpieti men hans farbror bytte namn till Höjvall på 1930-talet för att lättare kunna få jobb i den svenska militären eller annan en statlig tjänst. Han sålde sedan in idén till resten av släkten som också kom att byta namn.

– Min farbror försökte bli militär, men trots att han var kursetta så fick han aldrig bli militär för att han bröt på finska, säger Höjvall.

Höjvalls far hade en byggfirma tillsammans med farbrodern som byggde ladugårdar med prefabricerade byggdelar. Bolaget växte och hade senare verksamhet hela vägen ner till Dalarna.

Här finns en parallell till Riki Bostad, som Amasten förvärvade förra sommaren, som bygger hyresbostäder med hjälp av prefabricerade moduler. Enligt Riki Bostad gör metoden att det bara tar 10 månader från bygglov till inflytt.

Bolaget, som Höjvall själv var med om att bilda efter Rikshem, har från starten till dags dato påbörjat 287 bostadsprojekt, som är belägna i Timrå, Umeå, Örnsköldsvik och Sollentuna. Målet är att vid årets slut ha påbörjat 550 lägenhetsprojekt.

För närvarande bygger Riki bara hus åt Amasten men det kan komma att bli ändring på det framöver.

– Jag är helt övertygad om att det kommer hända mycket inom det här framåt som det ser ut nu. Att vi kommer ta flera order och komma ut i marknaden på ett bra sätt, säger Höjvall.

Amastens aktie är noterad på First North Premier där den i skrivande stund handlas till en rabatt om 26 procent i förhållande till det långsiktiga substansvärdet vid utgången av det tredje kvartalet.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.