Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Högtrycket håller i sig i Göteborg

Publicerad: 23 februari 2018, 06:02

Göteborg. Bilder: Wikimedia. OBS bilden är ett montage.

Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborgJLL

Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het. Det visar den senaste versionen av JLL Property Nordic Putlook.

Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna av staden ha nått 3 200 kronor per kvadratmeter och år – sju procent högre än för ett år sedan. Utbudet av kontorsyta är fortsatt låg, och vakansgraden noteras till låga 5,1 procent – den lägsta nivån på tio år.

Enligt rapporten har den starka ekonomiska utvecklingen i landet dragit med sig fastighetsmarknaden, där efterfrågan på lokaler är stark, vakansgraderna sjunker och hyresnivåerna går upp. Trenden gäller både kontor, handel, industri och logistik.

– Ekonomin och räntorna har drivit utvecklingen på den svenska fastighetsmarknaden de senaste åren. Mer långsiktiga trender, såsom urbanisering och digitalisering, och den strukturomvandling som dessa krafter ger upphov till ska dock inte underskattas som drivkrafter, säger Tor Borg, Analyschef på JLL.

Efterfrågan på kontor i Göteborg är hög även utanför innerstaden, och hyrestillväxt finns i flera delmarknader. Med start från 2019 väntas en tilltagande nyproduktion av kontor, vilket kommer resultera i att utbudet bättre kan möta efterfrågan, enligt JLL.

Redaktionen

Dela artikeln: