Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Högt intresse för avdragsgillt bosparande

Publicerad: 6 mars 2018, 09:40

Bild: HSB

I en ny rapport utförd av Prognoscentret, på uppdrag av HSB Riksförbund, återfinns ett stort intresse för ett avdragsgillt bosparande bland unga vuxna i Sverige. Skulle modellen implementeras i Sverige kan bosparande för målgruppen öka med 20 procent och tiden att spara ihop till kontantinsatsen skulle kortas ner till två år i landets 20 större städer.


Ämnen i artikeln:

HSBPrognoscentret

I en ny rapport utförd av Prognoscentret, på uppdrag av HSB Riksförbund, återfinns ett stort intresse för ett avdragsgillt bosparande bland unga vuxna i Sverige. Skulle modellen implementeras i Sverige kan bosparande för målgruppen öka med 20 procent och tiden att spara ihop till kontantinsatsen skulle kortas ner till två år i landets 20 större städer, enligt rapporten. Dessutom skulle personerna med lägst inkomst relativt sett spara mest.

– Nu när ännu ett amorteringskrav precis börjat gälla är det hög tid att hitta hoppfulla reformer som river murarna för de som står utanför bostadsmarknaden. Mycket tyder på att ett stöd till bosparande är ett viktigt steg i det angelägna arbetet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Rapporten baseras på en opinionsundersökning bland 18-29 åringar i Sverige och hade som utgångspunkt att undersöka attityden hos målgruppen till ett avdragsgillt bosparande av norsk modell. Vidare undersöktes även de möjliga kostnaderna ett sådant system skulle betyda för staten.

– Under alldeles för lång tid har staten låtit de boende stå för i princip hela finansieringen av boendet. Alla reformer måste naturligtvis finansieras, men den här rapporten visar att vi kan åstadkomma mycket för en ganska liten peng. Nu är det upp till den politiska viljan, avslutar Anders Lago.

Om stödet till bosparande skulle införas idag skulle kostnaden för staten landa på runt 2,1 miljarder per år enligt rapporten. Men man föreslår även möjligheten att implementera ett system med startlån, även det av norsk modell, och då skulle inträdet på bostadsmarknaden bli lättare samt statens kostnader bli nästintill obefintliga då endast mindre administrativa kostnader skulle kvarstå.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

HSBPrognoscentret

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.