Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Högsta elnätshöjningarna på fem år

Publicerad: 12 maj 2016, 10:39

Årets undersökning från Nils Holgerssongruppen visar att elnätsavgifterna fortsätter att öka med i medeltal sex procent, vilket är den största ökningen på fem år.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Mellan 2015 och 2016 ökade elnätsavgifterna i genomsnitt med 6,0 procent, att jämföra med året innan då motsvarande siffra var 2,9 procent, enligt Nils Holgerssongruppens kartläggning. För den största ökningen, enligt undersökningen, stod statliga Vattenfall som har höjt elnätsavgiften med i medeltal 15,2 procent.

– Elnätsavgifterna ökar dubbelt så mycket jämfört med förra året, vilket är helt orimligt. Framför allt är det höjningarna hos de stora aktörerna, där Vattenfall sticker ut, som slår igenom i statistiken, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

I 88 kommuner har elnätsavgiften höjts med mer än 5 procent.

Kommuner med största ökningen av elnätsavgifter 2015/2016:

1.Falköping+31,7 procent
2.Kiruna och ytterligare 16 kommuner anslutna till Vattenfall+15,8 procent
3.Sundsvall+15,4 procent

Kommuner med störst sänkning av elnätsavgifter 2015/2016:

1.Alvesta -13,4 procent
2.Övertorneå-7,2 procent
3.Lidköping-4,1 procent

Organisationerna bakom Nils Holgerssongruppen; Riksbyggen, Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen och SABO. I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.  Läs hela undersökningen här 

Redaktionen

Källa: Sabo

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News