Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Högkonjunkturen bromsar in

Publicerad: 27 mars 2019, 14:26

Konjunkturinstitutet konstaterar i sin senaste konjunkturprognos att svensk ekonomi har gått in i en avmattningsfas och BNP växer med 1,5 procent i år, enligt prognosen.


Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Företag och framför allt hushåll har blivit mindre optimistiska. Samtidigt är resursutnyttjandet på arbetsmarknaden fortsatt högt. Trots det spår man att löneutvecklingen blir måttlig och inflationen blir lägre än 2 procent i år.

På hemmamarknaden minskade bostadsinvesteringarna i fjol. Även om priserna stabiliserats något så har antalet påbörjade lägenheter fortsatt minska jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Konjunkturinstitutet tror därför att bostadsinvesteringarna sjunker även i år för att sedan stabiliseras nästa år. Svaren i Konjunkturbarometern visar att hushållen blivit mer pessimistiska.

Konjunkturinstitutet räknar med att Riksbanken höjer reporäntan vid årsskiftet men avvaktar sedan med ytterligare höjningar till 2021.

Om bilden står sig framöver kan det finansiella sparandet behöva stärkas för att värna överskottsmålet, menar Konjunkturinstitutet. Utrymmet för ofinansierade reformer i vårändringsbudgeten bedöms vara obefintligt, givet att överskottsmålet beaktas.

Prognosen förutsätter att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.