Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Höghuset stoppas – syns från park  

Publicerad: 26 juni 2015, 05:50

Mark- och miljödomstolen stoppar den planerade Hjorthagsskrapan, som ska ersätta den gamla gasklockan på området. Anledningen är bland annat att det höga huset syns från Nationalstadsparken. “Sista ordet är inte sagt i den här frågan”, säger Oscar Engelbert, VD på Oscar Properties, byggherre för projektet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadOscar PropertiesHjorthagen

Mark- och miljödomstolen stoppar den planerade Hjorthagsskrapan, som ska ersätta den gamla gasklockan på området. Anledningen är bland annat att det höga huset syns från Nationalstadsparken. Stockholms stad kommer att överklaga beslutet.

– Sista ordet är inte sagt i den här frågan, säger Oscar Engelbert, VD på Oscar Properties, byggherre för projektet.

Huset presenterades redan 2009. De schweiziska arkitekterna Herzog & de Meuron har ritat huset, som det stormat kring från start. Från början skulle det bli 170 meter högt, men gjordes sedan om till 140 meter. Även den planen överklagades, men Länsstyrelsen godkände den sedan.

– Vi har vetat att det finns en risk att det stoppas i mark- och miljödomstolen, då det handlar om en detaljplaneprocess. I det här landet är detaljplaneprocesser inte så enkla, säger Oscar Engelbert.

Oscar Engelbert.

Oscar Engelbert.

Det är Fortum och tre organisationer som arbetar för att bevara Djurgården och Nationalstadsparken som överklagat till mark- och miljödomstolen. De får delvis rätt, och domstolen upphäver därför detaljplanen.

Dels handlar det alltså om att huset syns från Nationalstadsparken, men också att Fortums affärsverksamhet kan störas av kommande boende i tornet. Fortum har nämligen en energianläggning i närheten av tornet, och även om bullervärdena klarar de riktlinjer som finns och de rökplymer från anläggningen inte stör så mycket som man först trodde, kan de som bor i huset känna sig störda av ljud och rök. Därför riskerar Fortum att ställas inför höga och kostsamma miljökrav i framtiden. Den andra anledningen till att detaljplanen stoppas är alltså att domstolen anser att Stockholms stad inte tagit hänsyn till Fortums ekonomi.

– Nu tar Stockholms stad tillbaka det här och ska överklaga. Jag tror att beslutet kommer att ändras. Men fram till att överklagan är klar och inlämnad kan jag inte säga så mycket mer, säger Oscar Engelbert.

Har ni några alternativa planer, om beslutet skulle stå fast?

– Det finns alltid alternativa planer.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.