Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Här är det bäst att bo

Publicerad: 12 maj 2016, 12:27

Stockholms stadshus

Det är bäst att bo Stockholm 2016. Åtminstone enligt Nyhetsmagasinet Fokus kommunranking ”Bäst att bo 2016” som presenterades på torsdagen. Huvudstaden vinner därmed för tredje året i rad.


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Det är bäst att bo Stockholm 2016. Åtminstone enligt Nyhetsmagasinet Fokus kommunranking ”Bäst att bo 2016” som presenterades på torsdagen. Huvudstaden vinner därmed för tredje året i rad.

Indexet är gjort av ett team på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, där man tagit hänsyn till drygt 40 olika variabler. Utgångspunkten har varit att det ska vara en plats dit fler flyttar in än som flyttar ut.

– Vi vill ligga i framkant, det gör oss bra. En framgångsfaktor är att dagens stockholmare kommer från hela Sverige, man kan inte sätta fingret på vad en stockholmare är. Det är väldigt positivt, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård som tog emot priset.

I år har man även tagit fram en alternativ lista, där attraktiviteten står mot huspriserna i städerna. Där hamnar Stockholm väldigt mycket längre ned, nämligen på plats 282 av 290 kommuner.

– Just nu handlar det om att bygga mer, vi har bostadsbrist och om man kan sin nationalekonomi, med utbud och efterfrågan, så är det inte så konstigt att det blir höga priser. Bostadsbristen är den största utmaningen. Vi vet att många fler vill flytta hit men inte har möjlighet att göra det. Vi har ökat takten men kommer att göra det ännu mer, säger Karin Wanngård

I den alternativa listan toppar norrlandskommunen Piteå. Stockholmskommunen Danderyd (som vunnit totalrankingen två gånger) hamnar längst ned.

Förutom totalrankingen delades det även ut pris i fyra andra kategorier; storstad, stad, landsbygd och glesbygd. Priserna fördelades på följande vis:

Totalt
1. Stockholm
2. Uppsala
3. Solna

Storstad
1. Stockholm
2. Solna
3. Mölndal

Stad
1. Uppsala
2. Umeå
3. Luleå

Landsbygd
1. Varberg
2. Ängelholm
3. Alingsås

Glesbygd
1. Kiruna
2. Åre
3. Gällivare

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.