Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Halvår krävs för beslut om köp av statlig fastighet

Publicerad: 4 Augusti 2011, 22:00

Halvår krävs för beslut om köp av statlig fastighet Försäljning av statliga fastigheter till kommuner som utnyttjar sin förtursrätt måste bli effektivare och snabbare. Men den utredning som ser över frågan föreslår en alldeles för kort tidsfrist, anser SKL i ett yttrande…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Kommuner och Landsting, 2011-07-19

Halvår krävs för beslut om köp av statlig fastighet

Försäljning av statliga fastigheter till kommuner som utnyttjar sin förtursrätt måste bli effektivare och snabbare. Men den utredning som ser över frågan föreslår en alldeles för kort tidsfrist, anser SKL i ett yttrande.

I dag finns ingen gräns för hur lång tid en försäljning av statliga fastigheter till kommuner som vill använda sin förtursrätt får ta. Tidgränser finns varken för kommunen att anmäla sitt intresse eller för parterna att sedan komma fram till ett avtal.

Utredningen om översyn av statens fastighetsförvaltning föreslår i sitt betänkande att kommunen måste anmäla intresse om förtur inom tre månader efter att den säljande myndigheten har gjort en förfrågan. Förslaget är för drastiskt, anser SKL.

– Samtidigt som försäljningen inte ska kunna dra ut hur långt som helst på tiden, kan tidsgränsen heller inte vara för snäv, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Beslutet är ofta en viktig strategisk planeringsfråga för kommunen. Det ska inte stressas fram utan kräver eftertanke och att frågan ibland behandlas på flera håll i kommunen, säger Anders Knape.

SKL anser att det krävs minst sex månader för att kommunen ska ha möjlighet att fatta ett väl underbyggt beslut, gällande att utnyttja sin förtursrätt eller inte. Men om statens olika intressen inte är samordnade när försäljningen inleds är inte heller sex månader tillräckligt. Ett krav på statlig samordning skulle därför ytterligare bidra till att försäljningsprocessen blir snabbare och effektivare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.