Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Gynnsam prognos för byggbranschen

Publicerad: 15 Februari 2011, 23:00

Gynnsam prognos för byggbranschen Årets första konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) pekar på att den starka återhämtningen i svensk ekonomi skapar högtryck i byggindustrin. BI räknar med att sysselsättningen (arbetare och tjänstemän) ökar med 20 000-25 000 personer under perioden 2011-2012…


Källa: Pressmeddelande BI

Gynnsam prognos för byggbranschen

Årets första konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) pekar på att den starka återhämtningen i svensk ekonomi skapar högtryck i byggindustrin. BI räknar med att sysselsättningen (arbetare och tjänstemän) ökar med 20 000-25 000 personer under perioden 2011-2012.

– Ett mycket starkt konjunkturläge sätter nu ett ordentligt avtryck i byggindustrin som generellt sett brukar släpa efter i konjunktursvängningarna, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Bostadsbyggandet ger ett ordentligt uppsving i bygginvesteringarna

Den fortsatt positiva tillväxten i ekonomin och hushållens alltjämt optimistiska syn på utvecklingen gör att bostadsbyggandet ökar under BI:s hela prognosperiod 2011-2012. Nybyggnadsinvesteringar i bostäder stiger kraftigt med anledning av de låga nivåerna i spåren av finanskrisen.

Jobben finns inom byggindustrin

Antalet sysselsatta i byggindustrin ökade med 10 000 personer i fjol och med en allt bättre byggkonjunktur räknar BI med att sysselsättningen (arbetare och tjänstemän) ökar med 20 000-25 000 personer under perioden 2011-2012. Företagens problem med att hitta arbetsledande personal med yrkeserfarenhet kommer därmed att förvärras framöver.

– Byggföretagen kommer att fortsätta behöva göra omfattande rekryteringar. Vi ser inte någon allmän bristsituation på yrkesarbetarsidan framför oss, däremot kan det lokalt bli tillfällig brist på vissa yrkeskategorier eller personer med yrkeserfarenhet, säger Johan Deremar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.