Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Gustaf Hermelin ser tillbaka på första affären

Publicerad: 24 september 2019, 01:00

Gustaf Hermelins filosofi har följt med in i Catena och logistik världen. ”I stället för att köpa tomma lokaler hittar vi ledig mark.”

Foto: Oskar Omne

“Vi köpte fastigheten för 60 miljoner kronor. I efterhand har det visat sig vara en av de bästa affärer som vi gjort”, säger Gustaf Hermelin, styrelseordförande i Catena.


Ämnen i artikeln:

Catena FastigheterGustaf Hermelin

Vad som ska räknas som Gustaf Hermelins första fastighetsaffär är en definitionsfråga. Men en tydlig start på den röda tråd som löpt genom hans och brodern Christians karriärer går att finna i Bastuträsk 1984, där han tillsammans med några vänner slog till på en nybyggd industrilokal på 10 000 kvadratmeter, komplett med indraget järnvägsspår, för den träindustri som de då drev.

Artikeln publiceras även under vinjetten Min först affär i Fastighetsnytt nummer 4, 2019 som finns ute nu.

– När vi insåg att vi aldrig kommer att fylla ut hela ytan började vi hyra ut till andra företag. Vi fyllde också lokalen med servicefunktioner som telefonpassning, fax, med mera. Det blev lite av en kontorshotellsfunktion, berättar Gustaf Hermelin.

Satsningen blev lyckad – hyresgästerna drogs till företagscentret och efter några år kunde Gustaf Hermelin sälja fastigheten för mer än det dubbla priset. Tillsammans med sina bröder Sven och Christian fortsatte Gustaf Hermelin att köpa tomma lokaler och skapa företagskluster.

– Tanken då var att inte bara hyra ut en tom lokal, utan att fylla på med service och tjänster, säger han.

Saab-området i Nyköping

Det verkliga startskottet för fastighetskarriären kom dock i efterdyningarna av 90-talets fastighetskris och köpet av det gamla Saab-området i Nyköping. En affär som ledde fram till uppbyggnaden av Klövern och tankarna kring stadsbyggnad, att få olika verksamheter på plats för att skapa mervärde.

– Området hade en respektingivande volym, men vi resonerade som så att om man kan hyra ut 10 000 kvadrat i Bastuträsk så går det med 60 000 kvadrat i Nyköping, säger Gustaf Hermelin.

Saab-området hade tidigare värderats till 400 miljoner kronor, och ett avtal med en köpesumma på 210 miljoner hade tecknats med en köpare. Men den tilltänkta köparen lyckades inte få finansiering.

– Det fanns inga pengar att låna. Ingen ville ta i fastigheter, och bankerna hade sina egna bekymmer efter krisen, säger Gustaf Hermelin.

Efter två års förhandlande kom möjligheten att köpa fastigheten. Under den tiden hade Gustaf Hermelin hittat hyresgäster till området och finansiering från bland andra Erik Paulsson.

– Vi köpte fastigheten för 60 miljoner kronor. I efterhand har det visat sig vara en av de bästa affärer som vi gjort.

Mer om Gustaf Hermelin

- Ålder: 63 år.
- Gör: Är styrelseordförande i Catena.
- Bor: På en gård i Björkvik utanför Katrineholm.
- Familj: Fru, tre barn och två hundar.
- Karriär i urval: Har tidigare varit vd i Klövern, Brinova och Catena. Fritid: Jordbruk, jakt och natur. Umgås med familjen och reser gärna.

Framgångsfaktorer

- Mervärde. ”Vill du kunna höja hyrorna och ha nöjda kunder som stannar kvar, då behöver du investera i lokalerna. Det går åt mycket kapital och arbete, men det betalar sig på sikt.”
- Kassaflöde. ”Du måste kunna utveckla även i lågkonjunktur när det är svårare att låna. Ett eget starkt kassaflöde är anledningen till att Klövern klarade lågkonjunkturen 2007–2008 så bra.”

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.