Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Gränskontrollerna har förenat regionen

Publicerad: 3 februari 2016, 12:14

Öresundsbron.

Den regionala samhörigheten i Öresundsregionen är större nu än den har varit på många år. Det menar Öresundsinstitutets vd Johan Wessman. Orsaken är att flyktingsituationen med ökade kontroller vid gränsen har förenat människor i regionen.


Ämnen i artikeln:

Öresund

Den globala flyktingkrisen har blivit tydligt märkbar i Öresundsregionen, genom de gräns- och id-kontroller som införts för resande från Danmark till Sverige. Den region som tidigare betraktats som gränslös har plötsligt fått en tydlig gräns som gör det svårare att resa mellan länderna, säger Johan Wessman till Fastighetsnytt som träffade honom under evenemanget Real Estate Öresund.

Det har skapat en allmän mobilisering av näringsliv

Johan Wessman. Foto News Øresund/Øresundsinstituttet.

Johan Wessman. Foto News Øresund/Øresundsinstituttet.

samt regional- och kommunalpolitiker som ser det som ett hot mot gränsregionens utveckling, fortsätter han.

– Fokus har blivit på viktig regionen är och vilka krav man riktar mot rikspolitikerna för att få bort gränspolitikerna. Även gränspendlarna har i sällan skådat omfattning engagerat sig, exempelvis i Facebook-grupper där man diskuterar hur man ska hjälpas åt att lättare pendla. Rikspolitiker har tvingats samarbeta och det har gått skytteltrafik mellan Stockholm och Köpenhamn, säger Johan Wessman.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Öresund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.