Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Glädjeyra på finska fastighetsmarknaden

Publicerad: 9 februari 2018, 12:06

Helsingfors.

Foto: Mariano Mantel/Wikimedia.

Finland har fler skäl att fira än 100 år av självständighet. Siffrorna för den finska kommersiella fastighetsmarknaden nådde nya rekordnivåer i fjol, enligt en färsk analys från Datscha.


Ämnen i artikeln:

DatschaFinland

Finland har fler skäl att fira än 100 år av självständighet. Siffrorna för den finska kommersiella fastighetsmarknaden nådde nya rekordnivåer i fjol, enligt en färsk analys från Datscha.

Finlands ekonomi håller på att lyfta efter minst tio års stagnation och tillväxten har till och med överträffat Sveriges under vissa perioder. Den finska kommersiella fastighetsmarknaden är starkare än någonsin med en omsättning på 10,4 miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor och krossade därmed föregående års rekordsiffror på 7,5 miljarder euro, cirka 750 miljarder kronor.

Och glädjeyran spås fortsätta då konjunkturen inte visar några tecken på avmattning ännu.

– Det pågår en fantastisk transaktionsfest på den finska fastighetsmarknaden och vi ser att de höga volymerna kommer att bestå. Det är ett finskt ”all-time-high” nu, säger Kristina Andersson, utredare på Datscha.

Fördelning av utländska investeringar (affärer överstigande 4 miljoner euro) i kommersiella fastigheter i Finland 2017.

Illustration: Datscha

Andelen utländska köpare i Finland har ökat med 41 procent sedan 2016, enligt Datschas analys.

– Det alltjämt låga ränteläget i euroområdet och USA skapar stora kapitalflöden till länder med god tillväxt och det har gjort Finland till en het marknad, säger Andersson.

Amerikanarna ligger i ledning och har investerat mest på Finlands populäraste fastighetssegment, kontorsmarknaden, som tog en andel på 46 procent i fjol, vilket är en ökning med 147 procent jämfört med 2016.

Men trots att ekonomin har vind i seglen just nu så finns det samtidigt viss oro för framtiden med tanke på att många internationella investerare ser nordiska banker som en helhet. Det betyder att samtliga nordiska kriser, som en svensk bobubbla, även kommer att spilla över på Finlands ekonomi så fort investerare stryper inflödet av kapital och exportindustrin blir lidande, skriver Kauppalehti.

Tillväxtlyftande faktorer

- Tillväxten ökade till över 3 procent 2017 och väntas sjunka ned mot 2,7 procent 2018. Stärkt konkurrenskraft till följd av lägre lönekostnader, investeringslyft, inhemsk konsumtion och exportindustrin har hjälpt till att lyfta siffrorna.
- Arbetslösheten väntas sjunka från 8,6 procent i år till 8 procent 2019, enligt EU-kommissionen. Och statsskulden, som toppade på nästan 64 procent av BNP 2015 beräknas till 2019 ha sjunkit ned till strax under 62 procent.
- En annan utmaning som tornar upp sig är Finlands åldrande befolkning. Enligt Internationella valutafonden innebär den minskade arbetskraften i landet att tillväxtpotentialen på lång sikt inte kan bli mer än drygt en procent.

Källa: TT

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

DatschaFinland

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.