Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ger de låga boräntorna en mjuklandning?

Publicerad: 19 augusti 2016, 12:55

Tomas Pousette.

De kommande stora visningshelgerna blir viktiga indikatorer på temperaturen på bostadsmarknaden. Augusti brukar vara en månad med starka prisökningar både för bostadsrätter och för småhus. I år är läget mer osäkert och det verkar troligt att prisökningarna blir betydligt lägre än de brukar vara.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Räcker de låga boräntorna för att ge en mjuklandning av bostadspriserna och dämpa den åtstramande effekten från bolånetak, amorteringskrav och bankernas hårdare kreditprövning? Juli visade i alla fall på en återhämtning för bostadspriserna, enligt Valueguards statistik. Bostadsrättspriserna ökade med 2,9 procent från juni och nedgången för småhuspriserna på 1,1 procent var mindre än den säsongmässigt brukar vara i juli. För bostadsrätter i Stockholm, som är den största marknaden, ökade priserna i juli med hela 3,4 procent.

Stämningsläget på bostadsmarknaden verkar också ha förbättrats den senaste tiden. Hushållen har blivit mer optimistiska om bostadspriserna. Banken SEB:s senaste Boprisindikator, som mäter hushållens förväntningar på bostadspriserna under det kommande året, steg i augusti efter stora fall i juni och juli. Boprisindikatorn ligger dock betydligt lägre än i augusti förra året.

Även fastighetsmäklarna har blivit mer optimistiska om bostadspriserna, enligt Valueguards veckovisa Mäklarpanel. Mäklarnas syn på prisutvecklingen på tre månaders sikt steg markant sista veckan i juli och de två första veckorna i augusti efter ett tidigare ras. Trots återhämtningen ligger indikatorn fortfarande på en mycket lägre nivå än i början av året.

Det finns således en tro på stigande bostadspriser bland hushållen, som delas av mäklarna, men det är ändå en mer försiktig inställning än tidigare. Troligen kommer denna försiktighet också att avspeglas i bostadspriserna. Från juli till augusti brukar priserna på bostadsrätter och småhus stiga med 1,5–2,5 procent. I år talar mycket för att prisökningen blir betydligt lägre.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.