Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Historiskt

Generationsskiftet fortsätter – vem tar över Vasakronan?

Publicerad: 11 April 2019, 12:33

Fredrik Wirdenius.

Foto: Vasakronan.

Generationsskiftet i fastighetsbranschen fortsätter och frågan är vem som tar över rollen som vd för Vasakronan nu när uppskattade vd:n Fredrik Wirdenius lämnar. Letar man externt eller finns det måhända en arvtagare inom bolaget?


Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Hösten 2017 publicerade Fastighetsnytt en artikel om det generationsskifte som redan då var igång i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn. Man kan lugnt konstatera att denna process inte är över.

Anders Kupsu, Christian Hermelin och nu senast Fredrik Wirdenius. Skandia Fastigheter, Fabege och Vasakronan. Tre av svensk fastighetsbransch tyngsta bolag och således vd-uppdrag har på kort tid blivit lediga. Lägg därtill att Anders Jarl för mindre än ett år sedan lämnade över rodret för Wihlborgs till Ulrika Hallengren i Wihlborgs, även det ett av branschen tyngre bolag, och inte ska man glömma att även Skanska har fått en ny vd.

Nu vore det visserligen att ta i att påstå att vd-bytet i Fabege är ett tecken på en generationsväxling då Stefan Dahlbo är äldre än Christian Hermelin men det är ett undantag. Trenden är tydlig, rutinerade och uppskattade ledare som har lett sina bolag i cirka tio år (eller lite drygt) lämnar över tyglarna till en ny generation som ska hålla i fastighetsbranschens taktpinne de kommande tio åren eller så.

Liksom när Christian Hermelin meddelade sin avgång strax innan jul kommer nu spekulationerna att hagla om vem som tar över efter Fredrik Wirdenius. En karismatisk och uppskattad ledare som styrt Vasakronan igenom historiens största fastighetsaffär i Sverige och sedan integrerat organisationen och satt sin prägel på den. Det blir ingen lätt uppgift att ta sig an, oavsett hur välskött det bolag man tar över är.

Finns det en kronprins eller kronprinsessa i Vasakronan eller kommer man att ta in en ny vd utifrån. I så fall vem? Den lista med namn som togs fram i samband med vd-rekryteringen i Fabege lär vara en bra början. Där fanns bland andra ett namn ifrån Vasakronan, Anna Nyberg som är chef för fastighetsutveckling på bolaget. Hon lär ligga bra till men även Anneli Jansson, vd för Humlegården som nu är inskolad i den institutionella värld där Vasakronan verkar.

Även Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter, Jan Odelstam, vd för Skanskas kommersiella utvecklingsverksamhet i Norden (där även Fredrik Wirdenius var innan han gick över till AP Fastigheter) och (varför inte?) Anders Kupsu kan vara aktuella.

Framtiden har alla svar, även detta.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.