Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Ge oss nytt uppdrag – eller lägg ner”

Publicerad: 13 september 2019, 08:04

Mats Persson vill att regeringen engagerar sig mer.

Foto: Teresa Ahola

Samverkansforum för statliga förvaltare och byggherrar kräver ett större engagemang från regeringen. “Annars kan man lika gärna skrota forumet”, säger Mats Persson i ledningsgruppen till Fastighetsnytt.


I veckan höll Samverkansforum för statliga förvaltare och byggherrar sitt årliga seminarium i Stockholm. Mats Persson i ledningsgruppen efterlyser större engagemang från regeringens håll och säger att uppdraget behöver dammas av.

Samverkansforum – som består av Boverket, Fortifikationsverket, Naturvårdsverket, Riksbanken, Riksdagsförvaltningen, Sjöfartsverket, Specialfastigheter, Statens fastighetsverk, Svenska kraftnät och Trafikverket – bildades 2001. Medverkan i forumet är frivilligt och öppet för byggande och förvaltande statliga verk och bolag.

Målet är att arbeta för att statligt byggande och förvaltning ska vara ett föredöme, höja kompetensnivån och effektivisera arbetet i hela statliga koncernen.

Gammalt uppdrag

Men det är dags att damma av uppdraget, menar Mats Persson, fastighetschef på Sjöfartsverket, som ingår i Samverkansforumets ledningsgrupp.

– Det här är ett gammalt, 18-årigt, uppdrag som nästan ingen kommer ihåg längre och behöver vitaliseras, säger han till Fastighetsnytt på forumets årliga seminarium.

Forumet framförde detta redan 2016 i en remiss, men ändå tycks inget ha hänt. Uppdraget ligger bara och skvalpar hos regeringen, trots att det tickar en massa pengar, påpekar Persson.

– Det här är inte billigt. Just nu försöker vi tolka det ursprungliga uppdraget själva och lösa situationen genom att trappa ner antalet uppdrag åt nätverken per år, så att det inte blir så spritt. På så sätt kan alla koncentrera sig på rätt saker och göra tydliga leveranser.

Vad saknar ni?

– Nya riktlinjer, mål, leveranskrav och återkoppling av regeringen. Annars kan man lika gärna skrota forumet, vilket vi också har framfört. Viljan och engagemanget i forumet är dock stort, så vi hoppas förstås att regeringen gör något åt saken.

Nästa år vill man låta varje nätverk stå på scenen på det årliga seminariet för att presentera sina resultat.

– På så sätt blir det lite mer spänning i arbetet och jobbigare att inte leverera. Vi ska även för första gången lansera ett nytt pris, Statens stoltheter 2020, för att lyfta fram de bästa jobben och leveranserna, säger Mats Persson.

Även en ny hemsida där samtliga involverade kan dela på material, kompetens, kontakter och tolkning av riktlinjer ska öppnas.

Precis som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat så anslöt sig Boverket till forumet i år och Mats Persson hoppas att det också ska ge “mer tyngd” åt forumet.

Vilka andra aktörer saknar ni i forumet?

– Swedavia och alla de statliga bolagen vore bra att få med, säger Mats Persson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.