Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Funnits en hel del utmaningar”

Publicerad: 31 mars 2014, 14:10

Fredrik Wirdenius.

Foto: Sverrir Thor.

När Vasakronan redovisade sitt bokslut kunde vd Fredrik Wirdenius konstatera att det var ett rekordår vad gäller uthyrningsvolym.


Ämnen i artikeln:

Fredrik WirdeniusVasakronan Fastigheter

När Vasakronan redovisade sitt bokslut för 2013 kunde vd Fredrik Wirdenius konstatera att det var ett rekordår för bolaget vad gäller uthyrningsvolym, både i befintligt bestånd men även i nya projekt. Årets driftnetto blev 4,3 miljarder kronor, marginellt högre än 2012, och när Fastighetsnytt frågar Fredrik Wirdenius huruvida det bara är storleken som ger det höga driftnettot svarar han att man framförallt varit väldigt lyckosam med uthyrningen men konstaterar samtidigt att bolagets storlek ger fördelar.

– Vi har absolut skalfördelar  på hyressidan, vi har alltid någonting att erbjuda och kan därför hjälpa hyresgäster att flytta inom vårt. I omförhandlingar har Vasakronan kunnat höja hyrorna med 2 procent, och det i en tid då vi inte har någon inflation i Sverige. Vi som har jobbat länge i fastighetsbranschen är vana vid att ha index i ryggen men nu är det noll. Allt du skapar utöver det är ett tecken på att du har lyckats bra, säger Fredrik Wirdenius.

När Fredrik Wirdenius sammanfattar 2013 påpekar han dock att det har funnits en hel del utmaningar. Första kvartalet belastades till exempel av en kall och snörik vinter, något som alltid orsakar fastighetsägare en hel del kostnader.

– Jag tror att alla fastighetsbolag hade ett tufft första kvartal 2013. Man har nästan glömt bort det men det var mycket snö och väldigt kallt. Vi har jobbat mycket med att få ner driftskostnaderna och dra nytta av våra stordriftsfördelar i just den biten.

Vasakronans balansräkning uppgick vid årsskiftet till 93,2 miljarder kronor och bolaget är därmed i särklass Sveriges största fastighetsbolag. De ekonomiska musklerna är enorma och även om storleken kan ge möjligheter så har även det största av bolag sina svagheter. När Fastighetsnytt ber Fredrik Wirdenius identifiera den svagaste punkten i Vasakronans förvaltning svarar han att bolaget har genomgått en tuff period på handelssidan.

– Vi ser på HUI:s siffror, men även våra egna, att både 2012 och första halvåret 2013 var en tuff period på handelssidan. Under andra halvåret 2013 började det emellertid ta fart igen.

Sverrir Thór

Den fullständiga intervjun med Fredrik Wirdenius finns att läsa i Fastighetsnytt 2/2014 som utkommer på fredag den 4 april.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.