Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fredrik Wirdenius loggar ut från Vasakronan: “Jag står till förfogande”

Publicerad: 13 december 2019, 04:01

Fredrik Wirdenius.

Foto: Gustav Kaiser.

Vid årsskiftet kliver Fredrik Wirdenius av Vasakronan efter nära tolv år som vd för bolaget. Framtiden kan fortfarande handla om fastigheter men kanske från ett annat håll än tidigare.- Nu ska jag gå in i en ny fas i livet, säger Fredrik Wirdenius, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Fredrik WirdeniusVasakronan Fastigheter

Vid årsskiftet kliver Fredrik Wirdenius av Vasakronan efter nära tolv år som vd för bolaget. Framtiden kan fortfarande handla om fastigheter men kanske från ett annat håll än tidigare. “Nu ska jag gå in i en ny fas i livet”, säger Fredrik Wirdenius, till Fastighetsnytt.

Det blev 19 år på Skanska innan Fredrik Wirdenius i januari 2008 tog rollen som vd på det bolag som då hette AP-fastigheter. Och han har trivts.

– Jag har haft tolv fantastiska år på Vasakronan, otroligt roligt att ha varit del av den verksamheten. Det är på sätt och vis svårt att slita sig samtidigt som det känns rätt både för mig och Vasakronan att det efter tolv år kommer in lite nya idéer. Jag tror det är nödvändigt att gå in i en ny fas. Men vi har överhuvudtaget en stark kultur i bolaget och organisationen, det är väldigt många duktiga människor i bolaget på alla nivåer.

Läs även: Wirdenius slutar på Vasakronan

Fredrik Wirdenius lämnar nu det som är Sveriges största fastighetsbolag sett till fastighetsvärde. Grunden lades redan ett halvår efter att han klev in som vd då AP-fastigheter köpte Vasakronan för 41,1 miljarder i Sveriges hittills största fastighetsaffär. Han beskriver det som en otroligt intensiv period att slå ihop och integrera två lika stora bolag.

– Samtidigt låg det en väldigt positiv underton i organisationen, att det här var väldigt logiskt det vi gjorde. Det var två bolag som passade väldigt bra ihop. Men det var en tuff resa och vi gjorde det dessutom väldigt snabbt. Men vi hade ett bra strukturkapital, det var ordning och reda i bolagen och bra IT-struktur och så vidare som gjorde att det gick att genomföra på ett bra sätt.

Går dubbelt året ut

Nu har Fredrik Wirdenius lämnat över stafettpinnen till Johanna Skogestig som officiellt tog över som vd den första november. En rekrytering han är mycket nöjd med.

– Hon har väldigt lätt för att ta människor samtidigt som hon är otroligt fokuserad och professionell när hon jobbar med affärer. Jag är oerhört glad att Johanna fick det här jobbet. Det känns helt rätt för Vasakronans framtid.

Även om han lämnat vd-rollen är Fredrik Wirdenius kvar året ut.

– Jag står till förfogande och har lite avslutande grejer jag hjälper till med men det är Johanna som kör. Det är mer avtackningar som pågår just nu, vilket också är trevligt.

Läs även: ”Jag tycker väldigt mycket om Vasakronan”

Sedan är det nya utmaningar som gäller men Fredrik Wirdenius har inga planer på något motsvarande jobb som Vasakronan, fortsatt arbete men på annat sätt.

– Det kan bli en del styrelse- och rådgivningsuppdrag. Jag har lite saker på gång men det kommer att utkristallisera sig mer under kommande år. Jag har ett behov av att logga ut lite från Vasakronan också innan man kastar sig in i allt för mycket saker. Det är fortfarande kul med fastigheter, fastighetsutveckling, stadsutveckling och den typen av frågeställningar naturligtvis, men kanske i ett lite bredare perspektiv.

Minns kulturen

På frågan om vad han kommer minnas bäst av sina tolv år på bolaget är det kulturen som Fredrik Wirdenius återkommer till.

– Det värderingsstyrda sätt vi driver företaget är väl det viktigaste. Sedan parat med detta har vi lyckats hålla bra fokus på affärer och bra affärsmannaskap i bolaget. Men det är väl alltid så när man tänker tillbaka så blir det alltid, i alla fall för mig, människorna man kommer tillbaka till. Enstaka affärer kan vara kul och drivande när man just är där men efteråt blir det ofta människorna man har jobbat med som man minns.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.