Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Framtidsstudie där alla kan delta

Publicerad: 11 februari 2013, 14:37

Post Car(d) Urbanism är en webbtjänst där man registrerar sig och sedan berättar vad man själv anser i olika trafikfrågor, och tar del av vad andra tycker.


Ämnen i artikeln:

KTH

Post Car(d) Urbanism är en webbtjänst där man registrerar sig och sedan berättar vad man själv anser i olika trafikfrågor, och tar del av vad andra tycker. Projektet syftar till att ta fram realistiska framtidsscenarier som kan leda till bättre planering och styrning av städers utveckling mot hållbarhet.

– Det här är Sveriges största storskaliga crowdsourcingprojekt om framtidens trafik och transporter. Det rör främst Sveriges tre största städer, och går under namnet Post Car(d) Urbanism, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på Arkitekturskolan vid KTH och projektledare för forskningsprojektet.

Det är Alexander Ståhle tillsammans med KTH-kollegorna Daniel Jonsson och framtidsforskaren Noah Raford som nu drar igång framtidsstudien. 180 experter, forskare och trafikplanerare har redan registrerat sig på och börjat använda sig av webbtjänsten med samma namn.

Men det är inte bara experter som är välkomna och som behövs i framtidsstudien.
– Forskningsprojektet vänder sig förstås till alla som arbetar som trafikfrågor och stadsplanering, som forskare, experter, trafikplanerare och politiker. Men även alla de som har ett aktivt intresse för stadsutveckling och trafikfrågor är välkomna att delta. De som tycker att ämnet är både roligt och viktig, säger Alexander Ståhle.

Post Car(d) Urbanism är en webbtjänst där man registrerar sig och sedan berättar vad man själv anser i olika trafikfrågor, och tar del av vad andra tycker. Användarna kan lägga in olika trender om framtidens städer och transporter och beskriver hur dessa trender påverkar varandra. Mer än 500 trender är redan inlagda. Webbplatsen genererar i realtid en trendkarta där användarna kommenterar, lägger till och röstar på andras trender.

– Innehåll på Post Car(d) Urbanism baseras på vad användarna tror om framtiden. De kan rösta på och kommentera varandras tankar, och därmed se vad som mest sannolikt ska inträffa. Efter ett tag så kommer vi att göra en nätverksanalys av all information för att se åt vilket håll trenderna pekar. Hur ser till exempel framtiden ut för Hökarängen? Tanken är att informationen ska kunna användas i en stadsplaneringsprocess, säger Alexander Ståhle.

Tekniken som ligger till grund för forskningsprojektetet, så kallad ”large scale crowdsourcing”,  är utvecklad av framtidsforskaren Noah Raford på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. Han har en bakgrund från MIT där han bland annat forskat om “Large Scale Participatory Futures Systems”.

Webbplatsen är offentlig och kommer att vara öppen under våren 2013. Resultatet kommer att sammanfattas i ett antal vykort från framtidens stad, därav namnet Post-Car(d) Urbanism. Forskningsprojektet Post-Car(d) Urbanism drivs på KTH och finansieras av FORMAS.

Här hittar du Post-Car(d) Urbanism: http://www.postcardurbanism.net/

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande KTH

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.