Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Framtidens tunnelbanekonstnärer

Publicerad: 22 januari 2016, 13:31

Mer än 150 konstnärer har hittills bidragit till att utsmycka Stockholms tunnelbana. Nu är det klart vilka som ska få arbeta med den konstnärliga gestaltningen av Stockholms nya tunnelbanestationer.


Ämnen i artikeln:

SLL

Tunnelbanan ska byggas ut med två mil och tio nya stationer. Konst har redan tidigare varit en del av stationernas helhetsutformning och nu ska också varje ny station få ett unikt uttryck som ska bidra till ökad trygghet och orienterbarhet för resenärerna.

Ansvarig för utbyggnaden är Stockholms läns landstings förvaltning för utbyggd tunnelbana som under 2015 genomfört en bred upphandling som avslutades med en tävling. Under hösten har en jury gått igenom de 29 inkomna skissuppdragen och valt ut vilka 12 som ska vara med och utforma de framtida stationerna.

– Det var ett enormt stort intresse, med över 680 som var intresserade av att vara med i det första steget. Det är väldigt roligt, men det har varit en tuff gallring. Alla involverade tillsammans med juryn har verkligen utfört ett gediget arbete sedan upphandlingen påbörjades våren 2015. Nu är vi både stolta och glada över att kunna presentera de utvalda konstnärerna, kommenterar Mårten Frumerie, chef för landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana, på SLL:s hemsida.

Med utbyggnaden av nya tunnelbanan tillkommer tio helt nya stationer, en ny plattform under dagens Gullmarsplan och en ny plattform bredvid dagens plattform på Odenplan.

De utvalda konstnärerna är, (utan inbördes ordning):

- Monika Larsen Dennis
- Pia Törnell
- Cilla Ramnek
- Thomas Karlsson
- Jesper Nyrén
- Helena Isoz
- Irene Vestman
- Åsa Jungnelius
- Anna Lerinder
- Helena Byström
- inges idee (Georg Zey, Axel Lieber, Hans Hemmert samt Thomas Schmidt i samarbete Andreas Piontkowitz)
- Peter Johansson och Barbro Westling

Vem som ska arbeta med vilken station är inte bestämt ännu, men redan under våren börjar konstnärerna att arbeta tillsammans med ingenjörer och arkitekter.

Här hittar du konstnärernas gestaltningar.

Redaktionen

Källa: Stockholms Läns Landsting

Ämnen i artikeln:

SLL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.