Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Framtiden: “Det blir en tvärnit”

Publicerad: 11 januari 2018, 14:29

På onsdagen stoppade Framtiden i Göteborg tvärt sina förhandlingar med Victoria Park. ”Vi har fått muntlig information från högsta nivån hos polisen i Göteborg och tar det på största allvar”, säger Framtidens kommunikatör Ann Törnblom till Fastighetsnytt. Men Victoria Park hävdar sin oskuld.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeFramtiden förvaltningVictoria Park FastigheterGöteborg

På onsdagen stoppade Framtiden i Göteborg tvärt sina förhandlingar med Victoria Park. ”Vi har fått muntlig information från högsta nivån hos polisen i Göteborg och tar det på största allvar”, säger Framtidens kommunikatör Ann Törnblom till Fastighetsnytt. Hyresgästföreningen i Angered säger att boende i Rannebergen är jätteglada över att affären stoppas. Men Victoria Park fortsätter att hävda sin oskuld.

På tisdagskvällen fick Framtiden information från polisen om att Victoria Park har anlitat en entreprenör med kopplingar till kriminell verksamhet. Koncernen har nu stoppat affären där Victoria Park skulle köpa ett bostadsbestånd om cirka 281 lägenheter i Rannebergen, Angered, av Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag i utbyte av ett markområde i Lövgärdet, Angered, till Bostadsaktiebolaget Poseidon.

– Syftet att gå vidare finns inte kvar och vi väljer att säga upp de fortsätta förhandlingarna med Victoria Park, säger Framtidens kommunikatör Ann Törnblom.

Victoria Park säger sig vara oskyldiga, kan det stämma?
– Hur de ställer sig till detta får de svara på. Det blir jobbigt för oss att svara på det. Jag vill verkligen poängtera att vi inte gör detta för att döma någon annan, men förutsättningarna måste vara de rätta för att gå vidare med en förhandling och de har nu förändrats.

Hon säger att Framtiden måste säkra sin egen verksamhet och sätt att jobba. Syftet är framför allt att skapa bättre kvalitet när det gäller trygghet i utsatta områden och utvecklingsområden.

– Vi satt under hela onsdagen och tittade på hur detta påverkar det tänkta upplägget. Vi kom fram till att det inte längre känns rätt att gå vidare.

Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet är en instans inom Göteborgs Stad som tillsammans med Polismyndigheten Region Väst, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Länsstyrelsen Västra Götaland, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen arbetar för att motverka kriminalitet i staden.

– När man får information från dem som rör vår verksamhet så är det självklart att vi tar till oss den.

Finns det några handlingar om ärendet?
– Vi har inte fått någon handling, utan har bara fått muntlig information och när den kommer från högsta nivån hos polisen i Göteborg så tar vi det på största allvar.

Framtiden vill i dagsläget inte delge några exakta detaljer kring den polisiära informationen.

– Vi tycker i så fall att Victoria Park själva får kommentera det. För vår del kan jag säga att vi har övervägt informationen och känner att syftet är borta. För att vi ska kunna jobba med trygghet och säkerställa de här områdena så får det inte finnas minsta tvivel.

Hon försäkrar samtidigt att Framtiden inte tänker ge upp sina planer om att bygga omkring 250–300 i Lövgärdet. Koncernen har samarbete med flera aktörer i området och det finns goda förutsättningar för att fortsätta projektet.

– I dag blir det en tvärnit kan man säga, men vi får ta ett omtag och tänka nytt. Vi måste göra något i Lövgärdet. Det behövs ett blandat boende och vi vill framför allt trygga området runt skolan.

Hur mycket försenas projektet av det som hänt?
– Självklart har vi tappat lite fart, men vi har en plan B. Vi lägger inte Lövgärdet i en malpåse och sitter och väntar, utan kommer att köra vidare. Mer än så kan jag inte kommentera ännu.

Victoria Park har själva inte lyckats hitta några bevis på nätverk kopplade till kriminell verksamhet.

– Vi vet vilken entreprenör det handlar om men kan inte se något konstigt med vederbörande. Jag har varit i kontakt med polisen och det pågår heller ingen utredning, säger Victoria Parks vd Peter Strand till Fastighetsnytt.

Varför skulle polisens högsta instans hitta på något sådant?
– Det får du fråga Framtiden om, som refererar till detta. De har kommit med uppgifterna, men har inte kunnat delge oss någon konkret information om vad det handlar om, vare sig när det gäller underlag eller bevis.

Vad tycker ni om den avblåsta affären?
– Det är en fastighetsaffär som inte blev av helt enkelt. Det är avslutat. Vi kan förstås se över våra rutiner, men det pågår ingen utredning.

Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered, säger att boende i Rannebergen är jätteglada över att affären hävs. I november protesterade 350 personer mot kommunens planer om utförsäljningen av allmännyttan.

– Det är oerhört viktigt att våra massiva protester lyckades stoppa besluten två gånger i fjol. Utan protesterna hade vi suttit i en helt annan situation i dag, med Victoria Park som en oseriös aktör i Rannebergen. Det är jättebra att försäljningen har stoppats.

Kommunfullmäktige i Göteborg ska snart fatta beslut om nya ägardirektiv och om Framtiden ska få mandat att fatta försäljningsbeslut på egen hand framöver. Men Kristofer Lundberg tycker att den senaste händelsen tydligt visar att det är fel väg att gå.

– Om det hade tillåtits exempelvis förra året så hade Rannebergen redan varit utsålt. Lärdomen är att det inte får gå fort i stora frågor. Besluten måste passera de demokratiska församlingarna.

Hyresgästföreningen kommer att hålla ett möte om det på torsdagskvällen i Rannebergen. Organisationen stödjer Framtidens utvecklingsarbete i både Rannebergen och Lövgärdet, men vill att viktiga beslut ska gå via kommunfullmäktige och att beståndet ska vara kommunägt.

– Behovet av bostäder är stort i hela Göteborg och inte minst i stadens ytterområden. Vi ser gärna att man skyndar på både nybyggnation och nödvändiga renoveringar, men givetvis inte på bekostnad av människors trygghet.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.