Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fortsatt stark byggkonjunktur – men toppen kan vara nådd

Publicerad: 8 Februari 2011, 23:00

Fortsatt stark byggkonjunktur – men toppen kan vara nådd Enligt Sverige Bygger har det varit en mycket stark byggkonjunktur överlag till och med januari 2011, med fokus på ett starkt bostadsbyggande. Dock föll Byggstartindex som helhet från december 2010 till januari 2011, detta efter ett stigande index i 19 månader i streck…


Källa: Pressmeddelande Sverige Bygger

Fortsatt stark byggkonjunktur – men toppen kan vara nådd

Enligt Sverige Bygger har det varit en mycket stark byggkonjunktur överlag till och med januari 2011, med fokus på ett starkt bostadsbyggande. Dock föll Byggstartindex som helhet från december 2010 till januari 2011, detta efter ett stigande index i 19 månader i streck.

Byggstartindex som helhet föll till +28 procent i januari 2011, från +35 procent i december 2010.

Enligt Sverige Byggers analysansvarige Mats Olov Hildingsson ser man nu en svagare tillväxt och sjunkande volym av byggstarter under 2011. Dock kommer volymen av byggstarter under 2010 att vara positiv för resultatet under 2011 för de flesta, och speciellt de som ligger sent i fas under byggtiden.

Nybyggnad av bostäder har haft ett starkt momentum under 2010, men visar nu tecken på att ha nått toppen och föll något i januari. ROT-projekt har visat samma tendens. Byggstartsvolymen på bostäder under 2011 kommer med säkerhet inte att komma upp i nivå med byggstartsvolymen under 2010, tror man på Sverige Bygger.

För Industri, Verkstad och lagerbyggnader är byggandet fortsatt starkt, men index har legat still och noterar +68 procent i januari.

På den del som avser kommersiella lokaler fortsätter den svaga utvecklingen. Vissa undantag finns regionalt. Att kontorsprojekt i Stockholm har börjat komma in med ett stigande index +19 procent kan vara en indikation på ökad efterfrågan på kontorslokaler inom tjänstesektorn till följd av en förbättrad arbetsmarknad.

– Vi trodde på en topp i höstas för att sedan se en sjunkande tendens i byggstartsindex, men vi fick revidera den prognosen till början av 2011, vilket stämde bra. Regionalt är det som vanligt storstadsregionerna som agerar draglok. Endast Värmlands län samt Kalmar län har ett negativt byggstartsindex per januari, säger Mats Olov Hildingsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.