Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fortsatt positiv trend på arbetsmarknaden

Publicerad: 11 augusti 2010, 22:00

Fortsatt positiv trend på arbetsmarknaden
Antalet lediga platser som anmäls till landets arbetsförmedlingar ökar och fler får jobb. Fortfarande är dock många utan arbete, 406 000 om man summerar arbetslösa med de personer som var inskrivna i olika program med aktivitetsstöd i juli, totalt 8,1 procent av arbetskraften…


Källa: Pressmeddelande Arbetsförmedlingen

Fortsatt positiv trend på arbetsmarknaden

Antalet lediga platser som anmäls till landets arbetsförmedlingar ökar och fler får jobb. Fortfarande är dock många utan arbete, 406 000 om man summerar arbetslösa med de personer som var inskrivna i olika program med aktivitetsstöd i juli, totalt 8,1 procent av arbetskraften.

För ett år sedan uppgick motsvarande siffror till 366 000, eller 7,3 procent av arbetskraften. Sedan juni har det skett en nedgång från 8,3 procent.

– Anledningen till att arbetslösheten har ökat jämfört med förra året är att de som varit utan arbete länge har svårt att komma tillbaka på arbetsmarknaden. På ett år har antalet långtidsarbetslösa ökat med 5 000 till 71 000. Positivt är dock att antalet nyinskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen minskar, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

En annan ljuspunkt var att 30 000 nya platser anmäldes till arbetsförmedlingarna i landet under juli, vilket var 10 000 fler än i fjol.

Antalet inskrivna arbetslösa var betydligt lägre i juli än för ett år sedan. Det beror dels på arbetsmarknadens stabilisering, dels på att allt fler sökande deltar i olika program. I slutet av juli uppgick antalet arbetslösa till 241 000 personer, eller 4,8 procent av arbetskraften.  Det är 10 000 färre än för ett år sedan.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News