Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fortsatt låst gällande Öresundssamarbete

Publicerad: 14 september 2015, 14:00

På torsdagen träffades de 46 danska kommunerna i Öresundssamarbetet Greater Copenhagen för att fatta beslut om samarbetet. Ur protokollet framgår att de själländska kommunerna vill se ett fortsatt samarbete med Skåne, men de vill inte ändra sig i frågan om ordförandeskapet.


Ämnen i artikeln:

DanmarkGreater CopenhagenRegion Skåne

På torsdagen träffades de 46 danska kommunerna i Öresundssamarbetet Greater Copenhagen för att fatta beslut om samarbetet. Ur protokollet framgår att de själländska kommunerna vill se ett fortsatt samarbete med Skåne, men de vill inte ändra sig i frågan om ordförandeskapet.

Där vill de fortsatt se att två tredjedelar tillfaller Danmark – och de vill ha ett snabbt besked. Detta rapporterar NewsÖresund om.

I samarbetet KKR Hovedstaden ingår 29 kommuner. De ser det förnyade samarbetet som ett om tillväxt och marknadsföring, mellan Region Hovedstaden, Region Själland och Region Skåne – där ordförandeskapet går runt mellan de tre regionerna, något som Skåne tidigare reagerat på.

Om man inte når en överenskommelse kan Öresundskommittén upplösas. Enligt stadgarna till det nuvarande samarbetet krävs det en kvalificerad majoritet på två efter varandra följande möten för att upplösa kommittén. Region Skånes ordförande Henrik Fritzon har tidigare samt att diskussioner fortsätter inför verkställande utskottets möte i Öresundskommittén 23 september.

Region Skåne har tidigare meddelar att kravet på halva ordförandeskapet inte är förhandlingsbart.

Läget i förhandlingarna mellan Danmark och Sverige om ett förnyat samarbete är således tillsvidare låst.

Tanken med det nya samarbetet är att slå ihop Öresundskommittén och nuvarande danska Greater Copenhagen till Greater Copenhagen & Skåne Committé, GCSC. Om verksamheten utökas till GCSC växer samarbetet till 79 kommuner och tre regioner.

Redaktionen

Källa: NewsÖresund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.