Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fortsatt brist på bostäder för unga

Publicerad: 17 April 2011, 22:00

Fortsatt brist på bostäder för unga Enligt en rapport från Boverket har drygt hälften av landets kommuner brist på bostäder som ungdomar efterfrågar. Bristen är särskilt utbredd i storstadsregionerna och i andra större städer, men den finns även i mindre kommuner…


Källa: Pressmeddelande Boverket

Fortsatt brist på bostäder för unga

Enligt en rapport från Boverket har drygt hälften av landets kommuner brist på bostäder som ungdomar efterfrågar. Bristen är särskilt utbredd i storstadsregionerna och i andra större städer, men den finns även i mindre kommuner.

Den stora ungdomsgeneration som föddes i slutet på 1980- och början på 1990-talet etablerar sig nu på bostadsmarknaden och många konkurrerar om de bostäder som efterfrågas av unga.

– Många ungdomar söker sig till storstadsområdena när det är dags att flytta hemifrån och där är det svårt att hitta lägenheter som unga människor kan ha råd med, även om de har en inkomst. säger Ulrika Bensköld som är ansvarig för sammanställningen av rapporten.

Män bor hemma längre än kvinnor

Ungdomar bor hemma i betydligt högre grad i storstadsområdena, jämfört med övriga landet. Det gäller i synnerhet unga män. Statistiken visar att hur länge man bor hemma har legat stilla de senaste 20 åren, unga kvinnor flyttar hemifrån när de är 20,7 år och unga män när de är 21,6 år.

I åldersgruppen 20–25 år är det fler män än kvinnor som bor kvar i föräldrahemmet. De flesta bor i villa, ungdomar med utländsk bakgrund bor i betydligt högre utsträckning i hyresrätt än ungdomar med svensk bakgrund. Fler ungdomar i åldersgruppen 13-19 år bor i bostadsrätt än tidigare, oavsett bakgrund.

– Oavsett vilken boendeform eller bakgrund ungdomarna har så bor tre av fyra ungdomar i åldern 20-25 år i hyresrätt när de flyttat hemifrån, säger Ulrika Bensköld.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.