Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fortfarande fler som tror på fallande priser

Publicerad: 9 Oktober 2011, 22:00

Fortfarande fler som tror på fallande priser De svenska hushållens förtroende för bostadsmarknaden är fortfarande svagt, men starkare än förra månaden…


Källa: Pressmeddelande SEB

Fortfarande fler som tror på fallande priser

De svenska hushållens förtroende för bostadsmarknaden är fortfarande svagt, men starkare än förra månaden.

Nära hälften av hushållen tror på fallande priser och nära tre av tio tror på stigande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator för oktober som är negativ för tredje månaden i följd.

Av tillfrågade hushåll svarar 47 procent att de tror på fallande priser, att jämföra med 50 procent förra månaden. Andelen som tror på stigande priser ligger på 28 procent, mot 26 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 20 procent, samma som förra månadens nivå.

– Hushållen inser att den uppbromsade konjunkturen kommer att betyda låga räntor. Det är sannolikt den främsta förklaringen till att synen på bostadsmarknaden blivit något ljusare. Att börsen inte fortsatt falla bidrar sannolikt också, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 2,39 procent om ett år

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 2,39 procent, att jämföra med 2,47 procent i septembermätningen.

– Hushållens ränteförväntningar ligger i dagsläget sannolikt något högt. I SEB:s ränteprognos kommer reporäntan att ligga kvar på 2 procent i närmare två år, säger Gunilla Nyström.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 9 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är fyra enheter fler än förra månaden.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 28 september till 5 oktober 2011. SEB:s Boprisindikator definieras som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i oktobermätningen på minus 19, en uppgång med 5 enheter sedan förra månaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.