Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Försäljningen i detaljhandeln ökade

Publicerad: 27 September 2010, 22:00

Försäljningen i detaljhandeln ökade Försäljningsvolymen ökade med 4,4 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,2 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Försäljningen i detaljhandeln ökade

Försäljningsvolymen ökade med 4,4 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,2 procent.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 4,5 procent mellan augusti 2009 och augusti 2010. Dagligvaruhandeln ökade med 1,4 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 7,1 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym var oförändrad mellan juli och augusti i år. Under den senaste tremånadersperioden (juni-augusti) ökade försäljningsvolymen med 1,7 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (mars-maj). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

HUI kommenterar:

Efter värmeböljan i juli resulterade en svalare augustimånad i en betydligt starkare tillväxt för detaljhandeln. Att handeln föredrar moln framför sol åskådliggörs tydligt av sällanköpsvaruhandeln, vars tillväxt ökade med 7,1 procent i augusti jämfört med juli som ökade med 1,8 procent. En ytterligare förklaring är också att augusti 2009 utvecklades relativt svagt.

Samtidigt som flertalet branscher redovisade utvecklingstal över 10 procent, mätt i löpande priser, var dagligvaruhandelns tillväxt betydligt försiktigare i augusti. Bedömningen är emellertid att denna tilltar under hösten och överstiger den för sällanköpsvaruhandeln.

Den starka augustitillväxten är sannolikt ett resultat av viss återhållsamhet under juli, men vittnar också om hushållens starka framtidstro. Detta kommer att vara välbehövligt för handelns tillväxt med tanke på årets sista fyra månader som möter betydligt tuffare jämförelsetal från 2009. Dessutom kommer räntan att fortsätta att höjas och tränga undan köpkraft från detaljhandeln. Även om de närmaste månaderna kan få en svagare utveckling har handeln som helhet klarat den ekonomiska krisen väl och efter ökningstakter kring 3,5 procent per år under 2008 och 2009 bedöms 2010 öka med cirka 3,0 procent, i löpande priser.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.