Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Företagskonkurserna ökade i Storstadslänen

Publicerad: 5 Oktober 2010, 22:00

Företagskonkurserna ökade i Storstadslänen Enligt UC innebar antalet konkurser i september månad ett avbrott mot den trend med minskande konkurser. Konkurserna ökade med 15 procent och det är framför allt storstadslänen som nu redovisar ett ökat antal konkurser. Under helåret har dock antalet konkurser minskat med 12 procent…


Källa: Nyheter från UC

Företagskonkurserna ökade i Storstadslänen

Enligt UC innebar antalet konkurser i september månad ett avbrott mot den trend med minskande konkurser. Konkurserna ökade med 15 procent och det är framför allt storstadslänen som nu redovisar ett ökat antal konkurser. Under helåret har dock antalet konkurser minskat med 12 procent.

Antalet företagskonkurser uppgick under september månad till 487 stycken, en ökning med 64 stycken eller 15 procent i jämförelse med samma månad 2009. Det innebär att den positiva konkursutveckling som har tydligt framträtt under året därmed bröts.

– Att antalet konkurser under september månad bryter trenden och i stället ökar är ett faktum, men det vore olyckligt att dra för stora växlar av siffrorna för en enda månad. Eftersom så många andra konjunktursignaler pekar uppåt, så lär det här röra sig om en mer tillfällig ökning. Primärt har det varit småföretagen, med några få anställda och en nettoomsättning på några miljoner kronor, som har drabbats hårdast av den vikande konjunkturen, med konkurser som följd. Många av dessa har kämpat sig igenom krisen, men vissa av dem nu har nått en punkt när det inte längre går att driva företaget vidare, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

I stort sett ser dock läget ljust ut då konkurserna har minskat med 12 procent under årets tre första kvartal. Hittills har 4 547 företag försatts i konkurs, att jämföra med 5 146 som var motsvarande siffra för de tre första kvartalen under fjolåret.

Över året minskande konkurser för de flesta branscher och regioner

Framför allt var det storstadslänen Stockholm och Skåne som noterade ett kraftigt ökande antal företagskonkurser under september. Men även Västra Götaland och flera andra län hade fler konkurser i september 2010 jämfört med samma månad förra året. Dock har de allra flesta länen över året upplevt ansenligt färre konkurser jämfört med föregående år. Inte minst i Stockholm pekar mycket på att konjunkturen fortsätter att förbättras och för första gången sedan 2008 ökar nu företagen i regionen antalet anställda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.