Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Föreslår skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skulder

Publicerad: 31 maj 2017, 12:59

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

Foto: FI.

Bostadspriserna har ökat med över 40 procent de senaste tre åren och sårbarheter har byggts upp i det svenska finansiella systemet på grund av det. Finansinspektionen föreslår därför skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skulder i förhållande till inkomst.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Bostadspriserna har ökat med över 40 procent de senaste tre åren och sårbarheter har byggts upp i det svenska finansiella systemet på grund av det. Det konstaterar Finansinspektionen i sin nyaste rapport om stabiliteten i det svenska finansiella systemet. Bostadspriserna är på rekordnivåer i förhållande till hushållens inkomster och skulderna stiger snabbare än inkomsterna.

Myndigheten anser att den utvecklingen inte är hållbar på sikt och föreslår därför ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skulder i förhållande till inkomster. Det framgår av en debattartikel som FI:s generaldirektör Erik Thedéen skriver i Dagens Nyheter på onsdagen.

”FI:s förslag på ett skärpt amorteringskrav innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, dvs. inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra idag. De mest sårbara hushållen, det vill säga de som har stora skulder både i förhållande till sina inkomster och till bostadens värde, kommer att amortera minst 3 procent av bolånet per år. I övrigt kommer reglerna kring det nya amorteringskravet i allt väsentligt att följa nuvarande krav. Till exempel gäller kravet endast de som tar nya bolån,” skriver Thedéen.

Vidare skriver han att hushållens bolån nu närmar sig 3 000 miljarder kronor och utgår således hushållens största ekonomiska åtagande.

”FI bedömer att det skärpta kravet – i likhet med det redan införda – kommer att göra att nya bolånetagare köper billigare bostäder och lånar mindre. Utifrån dagens förutsättningar bedöms det skärpta amorteringskravet påverka ungefär 14 procent av de nya bolånetagarna. Motsvarande siffra för det befintliga kravet var knappt 60 procent. Det nya kravet påverkar därmed betydligt färre bolånetagare i dagsläget. Men för de hushåll som överväger att ta stora lån, och därmed påverkas av det skärpta kravet, kan det innebära en stor ökning av amorteringen. De kommer därför i många fall att låna mindre,” skriver Thedéen.

Förslaget skickas nu ut på remiss och enligt TT välkomnar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förslaget men vill dock inte ta ställning i sakfrågan förrän remissrundan är klar och FI:s slutgiltiga beslut föreligger till hösten.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.