Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Förbjud bostadsrätter med enstaka småhus”

Publicerad: 12 december 2019, 04:10

Hans Lind.

Att skapa bostadsrättsföreningar av flera småhus är ett otyg som endast görs för att fastighetsutvecklarna ska tjäna mer pengar, skriver Hans Lind.


Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Att skapa bostadsrättsföreningar av flera småhus är ett otyg som endast görs för att fastighetsutvecklarna ska tjäna mer pengar, skriver Hans Lind.

Från skiftena och framåt har ett centralt mål för staten varit att skapa en effektiv fastighetsstruktur och rationella förvaltningsformer för anläggningar som berör flera fastigheter.

Läs även: “Sluta bygg om priserna inte sänks”

Inte långt från där vi bor har det under de senaste 15 åren skett kompletteringsbebyggelse i form av 3-4 parhus och en mindre radhuslänga. Husen i dessa nya projekt har inte mer gemensamt än möjligen en carport och en liten asfaltsyta. Fastighetsutvecklarna har dock i samtliga tre fall valt att göra en bostadsrättsförening av en handfull bostäder. Såvitt jag förstått finns en rad liknande fall där fastighetsutvecklare väljer att göra bostadsrättsföreningar av projekt med ett litet antal småhus.

Det finns ingen rationell grund för att ha en bostadsrättsförening i fall som dessa. En carport för 4–6 bilar och en liten asfaltsyta kan lätt hanteras genom att det skapas en gemensamhetsanläggning och en samfällighetsförening där de berörda fastigheterna ingår. En samfällighetsförening som enbart har som syfte att sköta den anläggningen.

Driver upp priserna

Varför väljs då bostadsrättsformen? Enligt ett examensarbete som jag handledde för ett antal år sedan var svaret helt enkelt att fastighetsutvecklarna då tjänade mer pengar. Skapas en bostadsrättsförening kan exploatören lägga ganska stora lån i föreningen, och dessa lån drar inte ner försäljningspriset i motsvarande mån. Köparna ser inte dessa föreningslån som en del av det som de betalar för bostaden.

Läs även: “Har stadsplanerarna glömt sällanköpshandeln?”

Tyvärr har våra myndigheter också skapat incitament för detta oskick. Både bolånetak och amorteringskrav omfattar enbart det hushållet direkt betalar, vilket gör att lån i föreningen både minskar nödvändig kontantinsats och amorteringskravet.

Min slutsats är att det behöver införas en lämplighetsprövning vid bildande av bostadsrättsföreningar i nyproduktion. I väntan på mer långtgående reformer borde riksdagen snabbt lagstifta om att mäklarannonser för bostadsrätter ska ange det totala priset, det vill säga det pris som säljaren begär plus bostadens andel av föreningens lån.

Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi

Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.