Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Flygresor hotar miljömål

Publicerad: 13 Februari 2011, 23:00

Flygresor hotar miljömål Svenskarnas flygresor har ökat i omfattning på senare år och om inte åtgärder vidtas kommer flyget att släppa ut mer än biltrafiken inom tio år. Det säger trafikforskaren Jonas Åkerman vid KTH i en artikel i Dagens Nyheter…


Källa: Dagens Nyheter

Flygresor hotar miljömål

Svenskarnas flygresor har ökat i omfattning på senare år och om inte åtgärder vidtas kommer flyget att släppa ut mer än biltrafiken inom tio år. Det säger trafikforskaren Jonas Åkerman vid KTH i en artikel i Dagens Nyheter.

Jonas Åkerman, som är verksam vid avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH, lägger inom kort lägger fram en doktorsavhandling om transporter och långsiktiga miljömål. I artikeln i Dagens Nyheter säger han:

– En Thailandsresa ger närmare 2,5 ton koldioxidekvivalenter per person. Det är ungefär lika mycket som 1 500 mils körning med en normalstor bensinbil.

Enligt Jonas Åkerman är det ett stort problem att flyget står utanför såväl Kyotoprotokollet som systemet för handel med utsläppsrätter. Han menar att det krävs stora omställningar av transportsystemet för att de långsiktiga miljömålen ska gå att nå, och varnar för att förhoppningarna på elbilar kan vara alltför högt ställda. Vidare anser Jonas Åkerman att samhällsbyggandet måste planeras så att de kollektiva lösningarna får större utrymme.

– Ekonomiska styrmedel måste till, inte minst klimatskatter och moms på flyget. Det behövs också trängsel- och miljöavgifter för bilar i stadsområden och kilometerskatter för lastbilar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.