Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fler vill binda bolånen

Publicerad: 2 Oktober 2011, 22:00

Fler vill binda bolånen Andelen bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader minskade från 64 procent i augusti till 49 procent i september, enligt SBAB…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Fler vill binda bolånen

Andelen bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader minskade från 64 procent i augusti till 49 procent i september, enligt SBAB.

Det var den lägsta andelen sedan augusti 2003 och även första gången sedan oktober 2007 som andelen låg under 50 procent. Genomsnittet räknat från 2000 och framåt har varit 67 procent. Bolån med bindningstider på 1-4 år ökade sin andel från 32 procent i augusti till 47 procent i september, varav tvåårig bindningstid ökade från 20 till rekordhöga 31 procent.

Efterfrågan på bolån med bindningstider på 5-10 år var fortsatt sval med en oförändrad andel på 4 procent.

– Framför allt har nog låntagarna lockats av att de lite längre bundna räntorna är lägre än tremånadersräntan. Men troligtvis finns det även en önskan om att ta mindre risker i det osäkra läge som råder, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB Bank.

En jämförelse mellan olika delar av landet visar på ganska små skillnader när det gäller val av bindningstider. De senaste månaderna har dock låntagarna i Stockholm varit lite mindre benägna att välja längre bindningstider än låntagarna i övriga landet. Under det tredje kvartalet valde 65 procent av låntagarna i Stockholm tremånadersränta jämfört med 60 procent i övriga landet. Tidigare år har det snarare sett tvärtom ut med mer tremånadersränta i övriga landet.

– Bostadsmarknaden i Stockholm verkar vara lite starkare än i övriga landet. Möjligen är det så att Stockholmsregionen överlag inte påverkats lika mycket som övriga landet av de negativa signalerna från omvärlden och att låntagarnas försiktighet därför inte ökat lika mycket, säger Tor Borg.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.