Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fler jobb inom finans- och fastighetssektorn

Publicerad: 7 Juni 2010, 22:00

Fler jobb inom finans- och fastighetssektorn Enligt Manpowers arbetsmarknadsbarometer rapporterar arbetsgivarna i finans- och fastighetssektorn ett uppsving i sysselsättningen inför det kommande kvartalet och jobbplanerna är tillbaka på samma nivå som under högkonjunkturen 2007. Även hotell- och restaurangbranschen och byggindustrin rapporterar ökningar i förväntad sysselsättning…


Källa: Pressmeddelande Manpower

Fler jobb inom finans- och fastighetssektorn

Enligt Manpowers arbetsmarknadsbarometer rapporterar arbetsgivarna i finans- och fastighetssektorn ett uppsving i sysselsättningen inför det kommande kvartalet och jobbplanerna är tillbaka på samma nivå som under högkonjunkturen 2007. Även hotell- och restaurangbranschen och byggindustrin rapporterar ökningar i förväntad sysselsättning.

Det är stora prognosskillnader över landet när det gäller sysselsättningen. Storstadsregionernas arbetsmarknad ser ut att stärkas ytterligare inför det kommande kvartalet medan övriga regioner är betydligt försiktigare i sina prognoser. Tydligast syns detta i Västra Götalands och Hallands län som har återhämtat sig mycket starkt från svackan i samband med lågkonjunkturen. Sysselsättnings-trenden +20 procent är den starkaste i Sverige inför det tredje kvartalet, en ökning med 29 procentenheter jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Även Skåne ökar rejält: upp 16 procentenheter på årsbasis och sysselsättningstrenden +10 procent är densamma som rapporteras från Stockholms och Uppsala län.

Den tidigare regionen norra och mellersta Sverige har delats in i två regioner och därmed kan resultaten ännu inte justeras för säsongsvariationer. De ojusterade resultaten pekar på att arbetsgivarna i såväl Mellansverige som norra Sverige bedömer att sysselsättningen kommer att vara försiktigt positiv under den kommande tremånadersperioden och sysselsättningstrenden är +4 respektive +2 procent.

Finanssektorn i topp men byggbranschen ökar mest

Det är arbetsgivarna inom finanssektorn som med +18 procent rapporterar den mest optimistiska sysselsättningstrenden för tredje kvartalet i rad. Även hotell- och restaurangarbetsgivarna fortsätter att rapportera mycket optimistiska jobbplaner under sommarmånaderna. Men det är alltså byggbranschen som ökar mest, både jämfört med föregående kvartal och jämfört med samma period förra året: 6 respektive 21 procentenheter. Den största minskningen rapporteras från jordbruk-, skogsbruk- och fiskesektorn både på kvartals- och årsbasis. Även transportbranschen backar jämfört med föregående kvartal men ökar jämfört med förra året.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.