Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fler aktörer hjälper Luleå att växa

Publicerad: 9 mars 2017, 09:48

Gunnar Tåhlin på sitt kontor i Luleå.

Foto: Mattias Fröjd.

Det råder bostadsbrist på många håll i landet och Luleå är inget undantag. För den lokalstarka familjeägda aktören Galären innebär det en full projektportfölj, men man välkomnar även de nya aktörerna som börjar etablera sig i staden då man inte hinner göra allt själva.


Ämnen i artikeln:

Galären fastigheterFastighetsmarknaden i norra SverigeLuleå

Det råder bostadsbrist på många håll i landet och Luleå är inget undantag.  För den lokalstarka familjeägda aktören Galären innebär det en full projektportfölj, men man välkomnar även de nya aktörerna som börjar etablera sig i staden då man inte hinner göra allt själva.

Fastighetsnytt träffade Gunnar Tåhlin som tillsammans med sin bror äger fastighetsbolaget Galären.
Bolaget startade som ett konsultföretag i Stockholm 1984, framförallt inriktat på ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, en verksamhet som pågår än i dag. Etableringen i Luleå har också sin grund i Stockholmshistorien där man förvärvade ett antal bostadsfastigheter i huvudstaden på 80-talet som man sedan sålde i början på 90-talet.
– Det gjorde oss relativt likvida när kraschen kom. Den slog väldigt hårt mot oss också men tack vare att vi gjort försäljningen så hade vi möjlighet att möta den. Så 1988 öppnade jag upp kontoret i Luleå, först som en underavdelning till Stockholm men så småningom blev det ett eget Lulebolag. Delvis av det som hände på 90-talet, det var bara här i Luleå vi inte förlorade så mycket pengar. Så vi tänkte att om marknaden är mer volatil på andra håll då kanske det är Luleå vi ska investera i tills vidare, och det pågår ännu. Vi gör projekt på andra håll men Luleå är för närvarande vår bas när det gäller långsiktigt ägande, säger Gunnar Tåhlin, vd, Galären.

Luleå stod och stampade under ett antal år men från 2010 och framåt har det nu tagit rejäl fart. På kontorsmarknaden ser man hyror på helt nya nivåer och för bostäder är man nu på samma nivåer som Malmö, en marknad som Gunnar Tåhlin beskriver som ”sanslöst eftersatt”. Bedömningen är att det behövs cirka 5 000 lägenheter de närmaste fem åren och Gunnar Tåhlin menar att Galären tillsammans med Lulebo endast kan klara av kanske 1000-1 500 av dessa. Men situationen har förändrats de senaste två åren och aktörer som Rikshem, Heimstaden, Hemsö, Riksbyggen med flera har startat verksamhet i Luleå, ett gott tecken menar Gunnar Tåhlin.
– Vi har aktivt medverkat i många samarbetsprojekt för att hjälpa dem in på marknaden, för vi kan aldrig fylla det behov Luleå har själva. I och med att vi är så pass stora i Luleå så innebär det att går det bra för staden så går det bra för oss, ju större marknaden blir ju mer ökar det vi har i värde. En hjälp till självhjälp kan man säga.

Något som drabbar staden negativt på grund av bostadsbristen, menar Gunnar Tåhlin, är att man inte kan inte ta emot lika många utrikes föda som landet i övrigt. Han pekar på att ökningen av BRP i Stockholm kommer från ökad inflyttning, inte minst av utrikes födda. Det är en av anledningarna till att Galären tillsammans med Lulebo och Rikshem riktar 25 procent av sina lediga lägenheter mot nyanlända.
– Om inte Luleå också kan tilltala utrikes födda så kommer man att stagnera, vi ligger på hälften av snittet mot övriga Sverige så det finns en jättemöjlighet men då måste vi också producera, säger Gunnar Tåhlin.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.