Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fjärrvärmemonopolet går igen!

Publicerad: 26 november 2015, 17:00

Christer Jansson

Stockholms tingsrätt gav Växjö kommun rätt att koppla ett absolut krav på fjärrvärme-anslutning till markförsäljning för småhusbyggen. Många har på goda grunder blivit upprörda över tingsrättens dom. Men problemet är mer politiskt än juridiskt.


Växjö kommun, under liberal eller åtminstone moderat ledning, har alltså tagit sig för att bestämma att den som köper en tomt av kommunen, som naturligtvis är den stora markägaren i trakten, måste köpa sin uppvärmning i form av fjärrvärme från det kommunägda kraftbolaget. Inget annat är tillåtet. Inte heller för den som köper det färdiga huset i ett senare skede.

Det är för övrigt i köpeavtalet för tomten också särskilt inskrivet att värmepumpar inte får installeras. Trots att 90 procent av alla småhus, utanför Växjö vill säga, normalt utrustas med frånluftvärmepumpar. Denna inskränkning i fastighetsägarens rådighet görs naturligtvis inte för att den kommunägda fjärrvärmeleverantören ska tjäna pengar. Eller för att den kommunalpolitiska eliten tycker om att fatta ”köksbordsbeslut” åt sina mindre insiktsfulla kommuninnevånare. Icke. Utan för fastighetsägarens och miljöns bästa. Särskilt det sistnämnda. Även om fjärrvärmens miljövänlighet är omdiskuterad.

Kommunledningen förefaller minst sagt nöjd med sitt beslut. I en inlaga till Stockholms tingsrätt säger man. ”Detta ryms inom den kommunala kompetensen. Passivhuskravet, fjärrvärmekravet och värmepumpsförbudet utgör åtgärder som avser att upprätthålla service och infrastruktur på ett område där det finns ett bristande kommersiellt utbud. Utan fjärrvärmekravet och värmepumpsförbudet hade ingen utbyggnad skett av fjärrvärmenätet…”

Formuleringen i sin helhet är väl värd att läsas noggrant. Inte bara en gång. Den sista meningen är dock oslagbar. På vanlig svenska står där att tomtköparna inte hade valt det kommunala fjärrvärmemonopolet frivilligt. Och varför skulle någon vilja göra det. Men då finns ju beslutskraftiga kommunalråd att lita på. Folk som vet hur det är – och framförallt bör vara.

Kommunala fjärrvärmemonopol är inget nytt. Men tidigare har alltid funnits en exitmöjlighet för fastighetsägaren, nämligen att hitta en annan uppvärmningskälla, oftast bergvärme. Men i Växjö har man insett att folk inte ska hålla på och fatta beslut på egen hand. Det blir helt enkelt fel då. I Växjö finns därför nu landets första (?) absoluta kommunala fjärrvärmemonopol. Utan återvändo är man som fastighetsägare tvingad att vara kund hos det kommunala fjärrvärmebolaget. För alltid.

Fjärrvärmen kan onekligen ha sina fördelar. Varför fjärrvärmens mest extrema vänner inte litar på att dessa kvalitéer ska övertyga konsumenterna att välja denna uppvärmningsform är intressant. Eller är det så att kommunalrådet i Växjö trots allt inser att ett kommunalt monopol har begränsad charm för en enskild småhusägare eller privat fastighetsföretagare?

Christer Jansson
Tidigare vd Fastighetsägarna Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.