Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Finansmarknadsstatistik

Publicerad: 26 September 2010, 22:00

Finansmarknadsstatistik: Högre räntor för hushåll och icke-finansiella företag Enligt Statistiska Centralbyrån gick de monetära finansinstitutens, MFI:s, utlåningsräntor till hushåll upp ytterligare i augusti 2010. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya låneavtal hos MFI var 2,66 procent i augusti mot 2,56 procent i juli och 2,39 i juni…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Finansmarknadsstatistik:

Högre räntor för hushåll och icke-finansiella företag

Enligt Statistiska Centralbyrån gick de monetära finansinstitutens, MFI:s, utlåningsräntor till hushåll upp ytterligare i augusti 2010. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya låneavtal hos MFI var 2,66 procent i augusti mot 2,56 procent i juli och 2,39 i juni.

Det var framförallt de korta räntorna som stod för uppgången. Genomsnittsräntan på hushållens nya låneavtal med räntebindningstid på till och med tre månader steg från 2,36 procent i juli till 2,47 procent i augusti. Motsvarande ränta med räntebindningstider över tre månader till och med ett år var 2,20 procent i augusti mot 2,19 procent i juli.

Majoriteten av bostadslånen tas fortfarande med rörlig ränta men andelen som tas med bunden ränta ökar. Av hushållens nya lån från bostadsinstitut togs i augusti 33,8 procent av lånebeloppet med bunden ränta mot 30,4 procent i juli. Trenden med ökad andel som tas med bunden ränta är nu uppe i fyra månader i rad. I maj var andelen 21,3 procent.

Även MFI:s utlåningsräntor på nya avtal till icke-finansiella företag ökade i augusti. Genomsnittsräntan ökade från 2,00 procent i juli till 2,12 procent i augusti.

Stabil tillväxttakt för utlåning till hushåll i augusti

Den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll var vid utgången av augusti 8,8 procent. Därmed var utlåningstillväxten oförändrad jämfört med juli. I december 2009 låg tillväxttakten på utlåning till hushåll på 9,3 procent.

Vid utgången av augusti hade hushållen sammanlagt lån hos MFI  på 2 452 miljarder. Utlåningen till bostadsändamål stod för 1 649 miljarder medan hushållens konsumtionslån uppgick till 155 miljarder. Tillväxttakten för hushållens bostadslån var 10,3 procent medan konsumtionslånen ökade med 4,7 procent sedan motsvarande period föregående år.

MFI:s utlåning till icke-finansiella företag forsätter att uppvisa negativ tillväxttakt. I augusti var tillväxttakten -1,5 procent medan den var -1,8 procent  i juli. Utlåningen till icke-finansiella företag uppgick vid utgången av augusti till 1 703 miljarder. I augusti 2009 uppgick utlåningen till icke-finansiella företag till 1 728 miljarder och tillväxttakten var då 2,9 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.